Prishöjningar på öl att vänta i september

Rose-Marie Hertzman på Spendrups berättar att prishöjningar är på gång på bryggeriets öl. Foto: Pressbild

Som väntat blir det prishöjningar den 1 september på Systembolaget. Enligt Spendrups kan det handla om en krona per burk.

Enligt en artikel från nyhetsbyrån TT höjs priserna på Systembolaget med 1,9 procent den 1 september. Men vad det är som blir dyrare vill inte Systembolaget gå in på, eftersom de ”inte vill bidra till hamstring av varor som eventuellt kommer att bli dyrare”.

Men på Spendrups är man klar över att det blir rejäla höjningar.

– Konsumenterna kan räkna med att en burk öl blir en krona dyrare i höst, säger Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman, säger hon till TT, även om det inte framgår vilken storlek som avses.

– Ingen tycker om prisökningar men som för alla branscher måste man på något sätt kompensera för de här enorma prisökningarna som varit.

Även Carlsberg är inne på samma linje.

– I världen och i Sverige ser vi nu historiska kostnadsökningar samtidigt som inflationen ökar kraftigt. De accelererande kostnadsökningarna berör alla Carlsberg Sveriges produktions- och distributionskostnader, säger man i ett svar till TT.

– Detta sammantaget gör att våra priser kommer att påverkas. Hur mycket och när är en dialog vi har med våra kunder.

Anledningen till prishöjningarna är förstås de ökande kostnaderna som bryggerierna drabbats av på allt från malt och humle till transporter och förpackningar.

– För oss i bryggeribranschen har det varit en extremt tuff period, inte bara för de svenska bryggerierna, alla drabbas ju av efterdyningarna av pandemin och sedan det här förskräckliga kriget i Ukraina, säger Rose-Marie Hertzman till TT.