Pontus hembyggda fyllare höll inte för trycket

Pontus Fredriksson, hembryggare. Foto: Privatbild

Pontus Fredriksson har inga planer på att bli professionell bryggare, däremot skulle veckans hembryggare gärna jobba med öl på andra sätt.

Namn: Pontus Fredriksson

Ort: Stockholm

Ålder: 31

Hembryggare sedan: 2017

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag har länge varit intresserad av öl, ölkultur och förpackningsdesign, men tänkt att själva bryggningen inte var någonting för mig. Men julafton 2016 fick jag ett hembryggningskit av min sambo, och sen har det bara fortsatt därifrån. Nu är jag fast.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Väldigt varierat – merparten av tiden går nog åt till att tänka på recept och drömma om förbättringar. Jag har arbetat in ett bra schema för att hinna göra annat under mäskning, kok och nedkylning, så att inte hela dagen går åt till bryggning.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– För tillfället är det att få plats med allt i lägenheten. Det blir mycket kastruller, maltpåsar, fat, kylskåp som ska förvaras någonstans mellan bryggningarna.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Jag har under senaste året arbetat utifrån en klon av O/O:s Narangi – där jag höjt beskan lite och lekt med olika humlekombinationer.

Sedan Verdant-jästen från Lallemand kom in i bilden har den ölen verkligen förbättrats. Favoriten är kombinationen mosaic/nelson sauvin, men jag drömmer fortfarande om att få till den där perfekta simcoesmaken som jag ännu inte lyckats med.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Camden Town Brewery – India Hells Lager (för tillfället med nytt recept kallad ”Show Off”). Enligt mig IPL:ernas IPL. Jag har försökt ett flertal gånger, men aldrig kommit i närheten av att lyckas. Har officiellt gett upp nu.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej, det känns inte aktuellt. Men mitt mål är att på något sätt arbeta med öl, men inte som bryggare – utan mer på marknadsföringssidan.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Detta har nog sagts tusen gånger förut: köp ett fat innan du köper bryggverk. Vilken otrolig skillnad det blir att gå från flaskjäsning till fat!

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag skulle flaska en porter med en hemmagjord mottrycksfyllare, som tyvärr inte levde upp till förväntningarna. Det sprutade porter över hela köket. Dagen efter hittade jag till och med droppar i kaffekopparna som stod i ett stängt köksskåp.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot