Petri väljer gärna en porter i glaset

SOMMAR 2019

Petri Karhukorpi svarar på våra frågor. Foto: Ronny Karlsson.

Petri Karhukorpi är mannen bakom Coppersmiths. Här svarar han på våra sommarfrågor.

 
1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Jag är mycket svag för Nils Oscar Rökporter, så det skulle nog bli den (om man inte väljer något från Coppersmith’s eller Slottskällan förstås). Generellt gillar jag mörka öl – stout och porter. Patrick Holmqvist har lyckats med beskan, fylligheten, lagom rökiga toner.. ja det är bästa ölet helt enkelt!

 

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Om man värderar ölkultur, kompetens och tradition som helhet skulle jag välja mellan Belgien, England, Tyskland och Tjeckien. Mina favoriter får ändå bli USA, England och Tjeckien.

 
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Alla bryggerier som vägrar att investera i utrustning från tvivelaktiga diktaturländer. Ska man välja ett bryggeri är det Lottas Krog & Pub i Umeå. Toppen affärsidé att producera öl framför sina konsumenter/gäster. Kroggästen ser inte bryggverket, ändå investerade man i topputrustning från Tyskland.
 
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag tar ledigt ett par dagar här och där. Förra veckan tog jag faktiskt två dagar ledigt och då röjde jag i skogen med motorsåg.
 
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Utan tvekan Coppersmith’s med vänner-festivalen. Vilken värme, kärlek, gemenskap och glädje mellan utställare, gäster och personalen!
 
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Jag tror inte på det och för min egen del hoppas jag inte på det. Jag förstår att vissa små vinproducenter skulle behöva sälja direkt från gården, men ibland känns det som producenter har övertron att svenskarna skulle vallfärda till det lokala bryggeriet/vingården om det var möjligt. Varför skulle konsumenten det? Redan idag åker konsumenterna till köpcenter och köper allt där. Kanske skulle gårdsförsäljningen fylla sitt syfte om man kopplade det direkt till turismen, d.v.s gården ska leva av produktion, turism och försäljning av egna produkter. Principiellt är jag dock emot monopol – Systembolaget är dock bra för oss producenter och utan tvivel mycket bra för konsumenter.