“Ordet ‘craft’ har blivit urvattnat och tappat i betydelse”

Sommarintervju

Alexandra Lindgren Jansson, Jämtlands Bryggeri.

Craftwashing och ursprungsmärkning är de två mest brännande alkoholpolitiska frågorna när vår resa genom Ölsverige fortsätter. I Sommarintervjun idag får vi svar på tal av Alexandra Lindgren Jansson, säljansvarig på Jämtlands Bryggeri.

Med den nya differentierade alkoholskatten frigörs en del pengar för att investera i er verksamhet, vad kommer ni använda de nya ekonomiska möjligheterna till hos er?

– Först och främst kommer det gå till verksamheten. Både till personal och till sådant som vi har avvaktat med i väntan på bättre tider. Det är alltifrån personalvård till att kunna investera i ny utrustning och renovera delar i tapplinan. Att vi skulle sänka priserna på våra öl är i dagsläget inte aktuellt, marginalerna är inte så pass stora. Jag tror att det är många andra hantverksbryggerier som resonerar på liknande vis. Först och främst är skattelättnaden till för att ge oss utrymme att kunna utvecklas och fortsätta framåt – inte för att föra priskrig mot storproducenter.

Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?

– Utan tvekan craftwashing och ursprungsmärkning. Jag som dagligen håller på med vår marknadsföring ser det som ett stort problem att storproducenter kikar på hantverksölsbranschen, tar efter design, uttryck och begrepp för att i princip lura kunderna, både privat via Systembolaget men också de krögare som köper in produkter i god tro om att det är storproducenternas ”craft”-koncept. Jag tycker Englands hantverksölsscen har gått en väg som är intressant att titta på, de har helt enkelt slopat ordet craft som en följd av att det är urvattnat och har tappat i betydelse. Det kan vara något att ta efter.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Vi har ju den stora utmaningen av var bryggeriet är beläget när det kommer till odling. En senare men framförallt kortare säsong drar ned på alternativen för vad som går att få tag på lokalt. För några år sedan hade vi ett stort projekt tillsammans med en jämtländsk spannmålsodlare där kornmalt odlades för att kunna skapa en helt svensk produk, men en sen vårfrost gjorde att hela skörden frös sönder – kostsamt både för oss och för odlaren. Tills att det finns ett hållbart alternativ för oss att kunna få tag på närodlade råvaror så får det vänta tyvärr. Med lite större utrymme efter införandet av vår skattelättnad kan det ju ge oss en möjlighet att göra ett nytt försök. 

Vilket lokalt ölställe går du helst till?

– Alltid så svårt att svara på. Beror lite på vilket humör man är på. Östersund har faktiskt ett rätt bra utbud när det gäller både ölkrogar och mysiga restauranger. Två stycken får det bli eftersom det är svårt att välja. Artut, när man är sugen på pizza och vill kunna välja från en bred fatlista. Captain Cook, med kvarterskrogsstämning och stor chans för quizkväll och lokal öl i pintglas. 

Vad står överst på din önskelista för den här sommaren?

– För bryggeriets räkning är det bra väder! För oss märks det direkt om det är en sommar när vädret är sämre och dagarna för uteserveringar blir färre. Detsamma gäller såklart de som köper på Systembolaget. Är vädret bra så tror jag att man unnar sig mer. Man känner att livet leker och att det är läge att dela gott öl med någon kär. För egen del hoppas jag såklart på att få umgås med familj och vänner och njuta av både mat och dryck.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.