Ölrullet rullar på med fler bryggeribesök

Patrik Anderson leder 50 glada ölrullare mot första bryggeriet på Vårrullen i april 2023. Foto: Privatbild

Det föddes med GBG Beer Week förra året, men till skillnad från ölveckan är Ölrullet tillbaka i år.

Redan i april drog ett gäng på 50 personer ut på sina cyklar för att besöka bryggerier i Göteborg.

– Vårrullet var fantastiskt lyckat, solen strålade ikapp med alla glada människor och bryggerierna bjöd till med fina historier, om öl så klart men också om bökande grisar som kanske bär på stora hemligheter. Och det är en härlig känsla att cykla genom stan med 50 förväntansfulla ölrullare bakom sig, säger Patrik Andersson, som är en av organisatörerna.

Två Feta Grisar serverar i vårsolens sken under Vårrullen i april 2023. Foto: Privatbild

Då besökte man Sad Robot, Två Feta Grisar och Vega. På lördag är det dags igen, men då är det tre andra bryggerier som ska besökas: Beersmiths, Göteborgs Nya och Majornas Bryggeri.

– Vi hoppas att Ölfrullen på lördag blir minst lika lyckad som de första två rullen. Intresset är stort men det finns fortfarande platser kvar och vädret tycks bli åtminstone hyfsat. Det ska bli spännande att cykla i en helt annan riktning till nya bryggerier som verkar lika taggade som oss.

På varje bryggeri får deltagarna utöver provsmakning och rundtur en pin för att bevisa att de varit där.

– Det är kul också med knapparna för bryggerierna och för själva Ölrullet som vi delar ut till alla som är med. Vi erbjuder ju också en fin tygpåse med göteborgskarta som man kan sätta dem på. Tanken är att när man varit med på fem rull så får man Ölborgarmärket, en lite större knapp att bära med stolthet.

Sofia, Patrik och Nan tackar för Ölrullet 2022 på Spike. Foto: Privatbild

Patrik organiserar Ölrullet tillsammans med Sofia Meréus och i ölkretsar välkända Nan Albertson.

– Nan kom med idén till Ölrullet förra året, när Gbg Beer Week inte ordnade någon bryggeritur som tidigare år. I år blev det ingen ölvecka alls men det går ju bra att rulla ändå så vi kör på. Två rull nu på våren och sen planerar vi att återkomma när sommar går mot höst. Stan är full av bryggerier och väldigt många av dem ligger på bekvämt cykelavstånd.