Ölpriser skapar oro inför fotbolls-VM

Nästan 40 kronor för en flaska öl i butik. Nu skapar de chockhöjda priserna i Qatar en oro inför nsta fotbolls-VM.

Qatar och alkohol går inte i hop speciellt bra. Det är förbjudet att dricka alkohol på allmän plats och det krävs en speciell licens för de butiker, barer och hotell som ändå vill sälja alkohol. Vid nyår chockhöjdes dessutom det redan höga priset på alkohol och över en natt dubblades priserna.

Skatten är riktad mot varor som inte är bra för hälsan och den som nu vill köpa ett vanligt 24-pack med Heineken får betala motsvarande runt 1000 svenska kronor. Det motsvarar över 40 kronor per flaska. Qatar har bara en alkoholbutik och den har nu publicerat sin nya prislista, med väldigt stora skillnader mot tidigare.

På sina håll börjar det nu att växa fram en oro inför nästa fotbolls-VM, som hålls i Qatar år 2022. Hotell och matchbiljetter brukar vara riktigt dyra under VM, och ska dessutom ölen kosta massor kanske allt fler tänker sig för innan de bokar en resa.

Under fotbolls-VM kommer det att säljas öl på speciellt utvalda platser vid arenorna, men det kommer även då att vara förbjudet att dricka en öl på allmänna platser.