Ölpölens jubileumsöl på creddig topplista

Martin Permer, Olle Andersson och Fredrik Berggren fick åka ner till Dany Prignon på Brasserie Fantôme för att brygga jubileumsölet. Foto: Privatbild

Det var stort för ölpölen när de fick sin jubileumsöl bryggd på det belgiska kultbryggeriet Brasserie Fantômem, nu har det öl hamnat på en lista över årets tio bästa öl.

När Ölpölen firade fem år tidigare i år tog gänget kontakt med Dany Prignon och den kontakten ledde till att podden i form av Fredrik Berggren, Martin Permer och Olle Andersson fick åka ner till bryggeriet i den lilla byn Soy för att brygga öl.

Resultatet, Le Pöl de Öl, presenterades på Ölpölens fest i augusti och redan då var Fredrik Berggren väldigt nöjd med gensvaret på ölet internationellt.

Nu har de fått en ny bekräftelse på att ölet blev väldigt bra, Le Pöl de Öl återfinns på listan med årets tio bästa öl i tidningen Craft Beer & Brewing. Listan tas fram av Alex Kidd, som driver kontot ”Don’t Drink Beers”.

– Alex Kidd är en av de mest inflytelserika på den amerikanska ölscenen. Varje år listar han vad han tycker är årets tio bästa öl, en lista som ibland beskrivs som den kreddigaste listan i ölvärlden, säger Fredrik Berggren.

– Det var hedrande att få vara med på Alexs lista och kul att han kallade det ”A beer for serious knowers” vilket är ett Fantome-begrepp, säger Martin.

På Untappd har det inte gått lika bra för jubileumsölet, men Fredrik Berggren verkar inte ledsen för det.

– Nej nej, Le Pöl är inget Untappd-öl direkt. Men man ska inte alltid lyssna på Untappd. Untappd är som att använda Tripadvisor om man ska åka till Göteborg, då kan man hamna på Avenyn och äta langos med räkor. Ofta är det roligare att besöka udda ställen och Le Pöl de Öl är ett sådant udda ställe, säger Fredrik.

Kommer ni göra ölet igen?

– Nej, det var en engångsgrej som är ett fint minne, avslutar Olle.