Ölgäris firar ett år med en riktig fest

Denise Kim och Josefine Törnqvist är två av alla som är engagerade i Ölgäris. Foto: Privat.

Det har varit ett första år som verkligen gjort skillnad. Nu jubilerar Ölgäris med en riktig fest i Stockholm.

Ni kan säkert historien om Ölgäris. Josefine Törnqvist bestämde sig för att göra något åt den attityd som fanns mot kvinnor och icke binära i ölbranschen och startade Ölgäris. En Facebookgrupp som nu passerat 6000 medlemmar.

– Jag trodde väl att jag skulle kunna hitta några hundra som ville vara med och tänkte att min roll blir att hålla igång flödet i gruppen. Men det har blivit mycket bättre än så, säger Törnqvist.

Ett antal olika events har genomförts och det har också bryggts öl hos Dugges. Flower Power blev resultatet och det ölet tog sig hela vägen in på Systembolagets hyllor.

Gruppen har dessutom gjort att många fått upp ögonen för hur mycket alla behövs i ölbranschen.

– Vi har fått mycket feedback från män som vill stötta, det är väldigt roligt. Det är också många som vill samarbeta med oss och som funderar på vad de kan göra, säger Törnqvist.

Hon tycker sig se en förbättring när det gäller jämställdhet inom ölbranschen.

– Det har gått åt rätt håll och jag tror att det kommer att hända mycket mer.

Ettårsfesten genomförs på Nya Carnegiebryggeriet 20 oktober. Då blir det förstås en hel del öl, men också DJ, tävlingar och annat. Det blir också en fest där alla är välkomna.

– Det känns absolut kul att det blir så, det känns bra att ha öppet för allmänheten och inte bara för gruppen, säger Törnqvist.

Klockan 14 den lördagen inleds festen och sedan kan man räkna med att man håller på tills klockan är mycket. En så här lyckad satsning förtjänar förstås att firas ordentligt.

– Det är många som är tacksamma för att vi finns och det är många i gruppen som hjälper till med att peppa varandra. Det känns jättekul med hela gruppen och jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger Törnqvist.