Ölfrämjandet lyfter fram barer med klass

Bildspel

Bild 1 av 6

Anders Davidsson, Sten Jarlsgard och Bruno Blomqvist gick under tisdagen runt i Göteborg och delade ut de nya märkena.

Nu är Svenska Ölfrämjandet kampanj för att lyfta fram ölbarer i Sverige i gång. Under de senaste dagarna har ett antal barer fått föreningens utmärkelse.

Utmärkelsen presenteras i form av ett klistermärke med texten Svenska Ölfrämjandet rekommenderar. I Stockholm, Göteborg oh Malmö har de första barerna premierats.

– Vi är en ölkonsumentförening och vill rekommendera barer med ett bra och varierat utbud som passar öldrickare oavsett smak, säger ölfrämjandets ordförande Bruno Blomqvist.

Under de senaste dagarna har ett antal barer i Stockholm och Malmö fått sina utmärkelser och under tisdagskvällen var det dags för några barer i Göteborg.

De kriterier som ska uppfyllas är att bland annat minst en tredjedel av kranarna ska vara fria, det ska finnas ett rikt ölutbud på fat eller flaska, och utbudet på kranarna ska variera och inte var det samma under lång tid. Fokus på lokala öl och givetvis bryggeripubar premieras också.

Tanken är att nu dela ut de första utmärkelserna, och sedan även titta mot mindre kommuner som har bra barer. Planen är att alla barer ska granskas varje år, och då få ett nytt märke om man uppfyller kriterierna. Då kan förstås också barer ramla bort eller komma till.

– Vi vill att detta ska var något som barerna strävar efter att få, det ska absolut ha en status att få det. Vi vill främja ett bra ölutbud för de intresserade, säger Blomqvist.

Här är barerna som hittills fått eller ska få märket:

Stockholm

Stigbergets Fot

Oliver Twist

Akkurat

Zum Franziskaner

Pressklubben

Waza Restaurang & Bryggeri

Man In The Moon

Folk & Friends Kungsholmen

Folk & Friends Hornstull

Bishops Arms Hornsgatan

Industrigatan 2

Malmö

Beer Ditch

Malmö Brewing/Taproom

Brewdog Malmö

Bihops Arms Gustav

Göteborg

Haket

The Rover

Brewers Beer Bar Tredje Långgatan

Brewers Beer Bar Magasinsgatan

Ölrepubliken

2112

Station Linné

Basque