Ölen gjorde att Dan upptäckte Sverige

Beernews träffade Dan Burke när han var i Göteborg för att bland annat träffa vännen Pelle Frost på All In Brewing och Brewers Beer bar. Foto: Peter Lindh

Det började på en bar i Chicago. Dan Burke var där och det var även Mikkel Borg Bjergsö. Nu nästan tio år senare är Dan ett stående inslag i Sverige.

Du kanske har sett honom på MBCC, Brewskival eller någon annan ölfest. Dan Burke vandrar runt med ett stort sympatiskt leende och en öl i handen. Ölvärlden är en stor del av hans liv, men människorna i den världen är viktigare än ölen.

Dan Burke gick i princip i pension när han var 40 år och beskriver det som resultatet av en ”perfect storm” när investmentfirman han jobbade på blev uppköpt.

Det som hände sen hade ingenting med öl och bryggerier att göra, det kom senare. Först var det en tillverkarna av en annan gyllene produkt som fascinerade honom.

– Jag gav mig inte in i ölvärlden direkt pysslade med andra intressen som biodling och yoga. Men jag gillade människorna på ölscenen, berättar Dan.

Mötet med Mikkel skedde i början av 2010-talet och Mikkel pratade med honom om det som då hette CBC, men som idag heter MBCC. Det vill säga Mikkeller Beer Celebration.

– Det slutade med att jag åkte dit, jag tror att det var 2013, säger Dan.

Han lärde känna flera svenskar och bland dem en som blivit hans bästa vän och bror: Marcus Hjalmarsson på Brewski.

– Mötet med Marcus blev avgörande. Året därpå blev jag inbjuden till Helsingborg där jag mötte och lärde känna fler människor.

– Marcus är en stor del av min kärlek till Sverige nu, han är en fantastisk kille och vi blev som familj.

Dan gillar festivaler och han har gått på många, även om han säger att frekvensen har minskat på senare år.

– Det har blivit sex till åtta festivaler per år, ibland ett dussin. Men jag skippar en del nu, berättar han, men nämner ändå MBCC, Brewskival och All In Beer Fest Stockholm som mål för 2022.

Annars är han inte så mycket för mål generellt eller livsmål specifikt. När han slutade på investmentfirman var det utan att ha någon plan.

– Jag hade inget mål med livet, det bara rullade på. Jag är inte typen som gör femårsplaner.

Samtidigt säger han att han tänker tillbringa mer tid i Sverige än i USA framöver.

– Så ja, jag kanske har en plan ändå.