Burken överlägsen favorit bland läsarna

Fler och fler bryggerier går över till burk och nu bekräftar öldrickarna att det är det de vill ha. Retur- och engångsglas kommer långt efter.

Fler och fler bryggerier går över till burk och nu bekräftar öldrickarna att det är det majoriteten vill ha. Retur- och engångsglas kommer långt efter.

I vår enkät förra vecka frågade vi vilken typ av förpackning ni ville ha på öl. En stor majoritet svarade burk, 63 procent. 

Returglasflaska kom på andra plats med 25 procent, en förpackning som åtminstone hantverksbryggerier väldigt sällan använder. Engångsflaskan var minst populär, endast 12 procent föredrog den.

Det var bara hälften av dem som sa sig föredra returglasflaskan som även angav att miljöhänsyn var en faktor när de köper öl. Motsvarande siffra för burk var 43 procent och för engångsglas 31 procent.

Totalt var det drygt 43 procent som angav miljöhänsyn som en faktor.

På frågan om det var viktigt att vissa förpackningsstilar hade en viss förpackning svarade 59 procent ja, medan resten ansåg att det inte var viktigt.

Under graferna hittar du läsarnas kommentarer.

Föredrar burk

”44cl-burk. Världens bästa förpackning för dryck. Perfekt mängd.”

”Burk håller ölen mer fräsch. Eller det känns som det iallafall😅”

”Burk är bättre i husvagnen”

”Burk är smidigt. Känns bättre med glasflaska för öl som ska lagras (oklart hur plastbeläggning på insidan påverkar under långtidslagring). Vill gärna ha en förpackning ned så liten klimatpåverkan som möjligt.”

”Burkar har idag blivit till konstverk. Samtidigt så både väger de lite och får ölen att må bra. Idag är det den solklart bästa förpackningen.”

”Burkar är mycket mer lätthanterliga och i många fall trivs ölen bättre i burk dock passar vissa öltyper bättre i flaska så är kluven sedan är jag ju för all typ av återvinning…”

”Burken har fördelen för ölen att det är mindre syre och att ljuset inte kommer år ölet. Sen är ju burk lättare än flaska.”

”Cans weigh far less and can be stacked tighter allowing more packaged volume to be shipped with less weight and pallets needed! Plus much like an LP over a CD cans get much larger artwork potential!”

”De mindre burkarna är bra, jag ser inget behov av förpackning över 33cl oavsett modell”

”Det är en konst att göra bra öl på burk. Därför tycker jag det är mycket mer spännande att dricka en ny öl på burk. Dessutom får man plats med mer öl i kylen…”

”Det är ju alldeles för dyrt att ansluta sig till returglashanteringen.”

”Det är oproportionerligt mycket fokus på miljö. Det finns mer, eller mindre optimala sätt att förpacka olika produkter och kvalitet i kombination med kundens upplevelse bör stå i fokus. P.S. Jag är fortfarande bitter över plastpåsskatten och papperssugrör.”

”Egentligen är varken flaska eller burk optimalt tyvärr. Ölen exponeras för syre både vid burkning och flaskning. Något annat med vacuumtekniskt lösning borde vara möjlig. Sen är inte plastfilmen på insidan av burkar problemfri. Den avger bisphenol A som är östrogen-liknande och kan orsaka hormonstörningar m.m.”

”För veteöl föredrar jag glasflaska så jag ser att jag får med jästen vid upphällning och den inte fastnar på burkens kant.”

”Föredrar all öl på burk förutom lambics och vissa andra farmhouse ales som gärna för vara på flaska med kork för lagringens skull.”

”Föredrar burk för det är lättare att bära hem och lättare när man ska panta/slänga. Men om jag inte har glas är de ändå godare att dricka ur flaska än burk.. /Emil”

”Geuze i en burk?? Absolut inte!! Även en Stout helst i en flaska, IPA spelar egentligen ingen roll. Dricker aldrig eller väldigt sällan öl direkt ur flaskan/burken, så egentligen spelar det ingen roll, men ändå…”

”Gillar burken mest då dom är lätta och skyddar från ljuset mest. Tycker också om design på ölförpackningar och allmänt är det burkar som har dom snyggaste etiketter/prints.”

”Humle på burk i övrigt spelar det mindre roll.”

”IPA, lager och pastry öl köper jag helst på burk då färskheten bevaras bättre på burk. Stora stouter, barleywine och suröl av belgisk stil köper jag helst på flaska, då de då kan utvecklas med tiden i flaskan.”

”Jag vill ha mina humlebomber i burk. Föredrar stouts i glasflaska”

”Lambic bör dock säljas i flaska. :)”

”Lättare med burk. Men svårt att veta vilken öl som är miljövänlig.”

”Miljöhänsyn genom att i första hand köpa svenskt. Väljer burk mer av praktiska och kvalitetsskäl”

”Reflekterar över miljöhänsyn på Systembolaget, men inte när jag köper öl på krogen.”

”Saison ska alltid vara på flaska!”

”Skulle aldrig köpa en lambic i burk, och knappt en new England på flaska”

”Tycker att det är enklare att hantera burkar och även i kulen. Men ur miljösynpunkt vore det bättre med returglas.”

”Tycker det är väsentligt mer praktiskt att släppa hem burkar i samma format när man handlar på systemet.”

”Undersökningen tar inte hänsyn till transporter av till disk-anläggning och sen transport därifrån till tappanläggning. Alltaå för returglas.”

”Älskar 65cl storflaska”

”Öl mår bra av att förvaras mörkt. Då är burk mer optimalt än flaska. Dessutom känns burkar smidigare att packa med sig än glasflaskor.”

”Ölen ska vara lätt att transportera som med burkar, ej som med flaskor tunga och otympliga.”

Föredrar engångsglas

”Det som skall sparas/ställas undan skall vara glas.”

”Flaska eller oftast fat på restaurang eller pub. Burk om man ska bära hem.”

”Öl på burk ser billigt ut. De flesta ful öl samt bus lirar öl säljs på 50 cl burk. Flaskan är snyggare. Samtidigt är den tung att släpa på Öl på burk håller bättre jag föredrar 33 cl. Burk/flaska.”

Föredrar returglas

”Alltid bra att fundera på vad som är OK att köpa både på Systembolaget och utomlands”

”Beror helt på stil. Funkar det i burk så funkar det.”

”Burk är bättre för humleintensiva ölsorter. Annars är det trevligare med glas.”

”Danskarna har klarat av att behålla sina returglas och vi skulle kunna göra det samma i Sverige. Kortsiktigt konsumtionstänk leder till långsiktiga konsekvenser. Förr eller senare måste kalaset betalas och om vi inte gör det vid inköpstillfället får vi göra det längre fram. Men betala på ett eller annat sätt är vi tvungna att göra.”

”Det är väl tyvärr så att det är dom stora drakarna som styr. Sen är det nog dyrare med returhantering, speciellt för hantverksbryggerierna.”

”Hantverksöl ska definitivt vara hållbart och kvalitetsmässigt klimatsmart.”

”Har helt bojkottat mitt lokala bryggeri sedan de gick över till en ful smaklös burk”

”Hellre flaska än burk! Burk gör mig osugen…”

”Hyckleri av SB att prata om lättviktsglas när de samtidigt tvingar små bryggerier att köra 15-20-25 mil med enstaka lådor öl istället för att ha beställning varannan vecka”

”Jag köper allra helst lokalproducerat, gäller även mat och annan dryck än öl, och om jag gör avsteg från det så ska det i alla fall vara svensk mat och dryck.”

”Jag är kluven mellan känslomässiga och produktionstekniska skäl men öl skall drickas i glas från flaska!”

”Men tänk er en mörk belgare på burk, det går ju inte.”

”Mer 50 cl-flaskor!”

”Numera är det ju inte mycket att välja på. Nästan all öl jag köper är burkad…”

”På första frågan blir det svårt. Man vill ju att det ska vara returglas och inte engångsglas samtidigt som man vill ha sin IPA på burk. Varför inte förbjuda engångsflaskor för att endast tillåta returflaskor samt burk?”

”Returglas har fungerat i många år för,så varför inte nu ,så tungt är det inte att bära tillbaka.”

”Saknar returglasflaskan”

”Sista frågan: jag tar miljöhänsyn vad det gäller produktionsland och/eller ekologiskt innehåll före förpackningsmodell.”

”Vill välja både returglasflaska och burk på första frågan.”

”Vägrar överhuvudtaget att köpa öl på burk.”