Höga böter för att ha druckit en öl

I Australien kan det kosta 50000 kronor att ta sig en öl. Foto: Pixabay

En australiensk öldrickare får nu böta 50 000 kronor för att ha brutit mot karantänsreglerna i landet.

När Paul Lawrence anlände till Perth efter att ha besökt familjen Queensland klagade han på bröstsmärtor. Han fördes till sjukhus, men där konstaterades att det inte var någon fara, så han lämnade sjukhuset och gick och satte sig på en bar. Det skulle han inte ha gjort – han bröt mot karantänsreglerna i Australien.

En och en halv timme senare plockade polisen upp honom från baren. Brott mot karantänsreglerna kan ge fängelsestraff. Samtidigt skickade polisen hem övriga gäster med order om att sätta sig själva i karantän – med begränsad framgång enligt WAtoday. Baren fick stänga för sanering.

– Det var förmodligen en rätt dum sak att göra, sade Lawrence senare inför domstolen, som trots allt inte dömde till fängelsestraff utan i stället böter på 50000 kronor.

Fallet har senare väckt debatt i delstaten Western Australia, då presidenten för delstatens läkarsamfund använt fallet för att visa på att karantänen läcker som ett såll.

Lawrence å sin sida säger sig mest vara glad att slippa fängelse. Och antagligen över att hans nästa öl på en bar bara behöver vänta ut karantänen på 14 dagar i stället för ett fängelsestraff.