Hop Shed Brew Pub har inte riktigt fått gårdsförsäljningen på plats, men hoppas att få det till 2026. Grundaren, Rob Bough, ser dock fram emot en fortsättning på den egna Hop Shed Beer Fest redan i sommar.
Vilken ölstil hoppas du får en revival under andra halvan av 2025?
– En favorit har alltid varit en god Red IPA. Med en komplex maltbakgrund, och frisk amerikansk humle i smak och doft, med efterföljande beska som en traditionell west coast-IPA.
Det har varit tufft för många svenska ölfestivaler under de senaste åren, vilken roll spelar de för branschens fortsatta utveckling?
– Jag tror att branschen överlag har svåra tider att navigera i. Världsekonomin är osäker och folk håller i pengarna. Men med det sagt så är det viktigt att försöka locka och utbilda nya generationer med det kärleksfyllda hantverk som vi producerar. En ölfestival är det absolut bästa sättet att träffa bryggerier och få en känsla av vad de representerar. Vi håller Hop Shed Beer Fest även i år och tror att det kommer att bli en höjdpunkt för hantverksöl på Gotland i sommar.
Hur ser du på det kommande halvåret för ert bryggeri och svensk bryggerinäring i stort, när gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt har trätt i bruk?
– Det har varit ett positivt besked som tyvärr har blivit överkomplicerat med regler och höga avgifter. Så beroende på var man befinner sig i landet, kan det vara väldigt positivt eller negativt. Det är tråkigt att det tolkas på olika sätt i olika kommuner. Vi har skickat in en ansökan, men har inte kommit längre än så. Vi får sikta på en utökning av vår verksamhet till 2026.
Efter gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, vad tycker du ska bli nästa ”stora” alkoholpolitiska fråga i Sverige?
– Just igår var det på nyheterna om slopade matkrav i samband med alkoholservering. Det är en rimlig utveckling tycker jag. Att servera mat är såklart bra, och i vårt fall utgör det en hög procent av vår omsättning. Men i många fall är det inte något som borde vara ett krav. Det blir en otroligt stor kostnad att utöka ett bryggeri till en restaurang. Så jag hoppas att vi får se lite lättnad i den frågan. Jag tror att Sverige som dryckesdestination kan utvecklas genom det.
Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?
– Vi opererar en bryggpub där vi har allt lokalt fokus, inklusive lokalt kött, lokal sprit, öl och så vidare. Men vi har inte kommit så långt att vi har hittat en lokal maltleverantör när vi brygger. Något vi skulle vilja göra i framtiden, men vi skulle behöva hitta en pålitlig leverantör som även erbjuder en prisklass som vi kan tolerera.
Vilken kändis hade du helst velat skulle promota ett av era öl?
– Vi är inte så intresserade av kändisar. Vi tycker folk är folk. Vissa är bra och vissa är mindre bra. Alla tycker olika. Men att en kändis skulle representera oss skulle bara kännas fel. Vi är Hop Shed, så jag tycker vi representerar oss själva.
Ni driver själva en bryggpub, men om du inte är där – vilket annat lokalt ölställe går du helst till?
– Tiden räcker tyvärr inte till så mycket annat när man driver bryggpub. Men när möjligheten ges, så är det alltid trevligt att besöka branschkollegor som Snausarve Gårdsbryggeri.
• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
