Öl-legenden kommer till festival i Malmö

Han startade Great American Beer Festival och är en öl-legend i USA. I höst kommer Charlie Papazian till Malmö när det är premiär för Great Swedish Beer Festival.

Papazian började att brygga öl hemma redan 1970. Han startade den amerikanska hembryggarföreningen och var den som också drog i gång Great American Beer Festival 1982. Ända fram till i fjol har han jobbat med festivalen via Brewers Association, men i början av året gick han i pension.

Papazian fick inspirationen till Great American Beer Festival under en resa till Europa, och nu är det dags igen. Papazian kommer att närvara vid festivalen i Malmö men också hålla ett föredrag dagen före och dit är allmänheten välkommen. Där ska han berätta om sitt liv i ölvärlden, samt visa en dokumentärfilm om den amerikanska craft beer-rörelsen.

Dessutom dyker en annan amerikansk profil upp på konferensen.

Janel Nikol Jackson-Beckham är Brewers Associations första jämställdhetsambassadör och arbetar med att resa runt i USA för att hjälpa organisationens medlemmar med deras jämställdhetsarbete. Jackson-Beckham är en mångsysslare utan dess like och kan skryta med epitet som fil. dr. i kommunikation och kulturvetenskap, forskare, författare, hyllad föreläsare och jämställdhetsaktivist. Under många år har hon forskat och skrivit om öl och dess position i den amerikanska kulturen.

Jackson-Beckham kommer att tala på konferensen North Brew, som genomförs dagen före GSBF.

Erik Frithiof, en av arrangörerna av Great Swedish Beer Festival, är förstås nöjd med att locka de båda ölprofilerna.

-Att få hit inte bara en men två så stora profiler inom ölvärlden för vår lilla ”ölhelg” i Malmö känns både fantastiskt roligt och inspirerande. Det är ett tecken på att både vi och våra partners Skånes Dryckesproducenter gör något rätt. Det går också helt i linje med vad vi tillsammans vill åstadkomma; ett krafttag för svensk hantverksöl, såväl för branschen som publikt, säger han.

25 oktober är det dags för Brew North, och dagen efter genomförs festivalen i Slagthuset i Malmö. Bakom konferensen står Skånes Dryckesproducenter.

– Brew North tillsammans med GSBF är en fantastisk kombination av branschnätverkande och folkfest. Att genomföra dessa två evenemang samtidigt är ett ypperligt tillfälle för våra medlemmar och bryggerier från hela Sverige att träffas och utbyta erfarenheter. Vår målsättning är att skapa en branschdag som är intressant för alla svenska hantverksbryggerier att delta på och vår långsiktiga ambition är att skapa ett innehåll som är intressant för en internationella publik, säger Jakob Thomsgård.