Öl drogs tillbaka efter religiös vrede

Etiketten som retade upp hinduer i USA.

Buffalobaserade Presure Drop Brewing och Big Ditch Brewing Company drar nu tillbaka en collab. Anledningen är att namnet på ölen retat upp hinduer.

Aqua Shiva är en dubbel-neipa som de båda bryggerierna tagit fram vid en collab. Namnet anspelar på den indiska guden och han knapp komma ut innan protesterna började och ölet stoppades inom några timmar.

– Vi blev nyligen medvetna om att vårt samarbetsöl, Aqua Shiva, var kränkande för hinduer. Vi ber om ursäkt till den hinduiska gemenskapen för detta dåliga val namn på ölet och etikett. Vi tänkte inte till tillräckligt mycket om namnet på ölet och etiketten och vad användningen av namnet Shiva betyder för den hinduiska gemenskapen. Vi har lagt ner ölet och det kommer aldrig att bryggas igen, skriver Matt Kahn, en av grundarna av Big Ditch Brewing Company i en ursäkt till Rajan Zed, på Universal Society of Hinduism.

Zed i sin tur tackade för Pressure Drop Brewing och Big Ditch Brewing Company för responsen, men tillade att bryggerierna borde skicka sin ledning på en religiös och kulturell sensitivitetssträning.

– Bryggerier ska inte ägna sig åt religiös apropriering, helgerån och förlöjligande av religiösa gemenskaper, sa han också.

Det finns ungefär tre miljoner hinduer i USA: