Nytt upplägg ska leda till fler nya öl

Nu ändrar Systembolaget på upplägget för sina nyhetssläpp av öl. För konsumenterna ska det innebära flera nya öl att välja mellan.

Från och med oktober ska det bli fler nya öl på Systembolaget varje månad. Det är de öl som släppts som ”små partier” som nu får namnet ”tillfälligt sortiment”. De öl som fram till nu släppts i upp till 50 butiker i landet kompletteras med ytterligare öl som släpps i upp till 250 butiker.

– Det fasta sortimentet är vårt grundutbud och små partierna har varit mer spetsigt. Det har funnits ett glapp däremellan och det ska det nya upplägget täcka, säger Staffan Adin, inköpare på Systembolaget.

Det tillfälliga sortimentet består av tre delar. Det som kallas tillfälligt sortiment exklusivt är det som redan finns i dag, och som oftast erbjuder nyheter två gånger per månad. Det nya blir alltså de öl som ska finnas i upp till 250 butiker, och därmed beställs i större mängd. De ölen kan antingen köpas in i en bestämd mängd, eller för en viss tid när man garanterat att det finns på hyllan.

– Vi börjar lite försiktig med det nya och det blir tre öl vid respektive släpp i oktober, säger Karin Husberg på pressavdelningen på Systembolaget.

Målet är att kunderna ska få flera nya öl att välja mellan. En förhoppning är också att ta med ölstilar som annars har svårt att klara sig kvar på de ordinarie hyllorna.

– Vi vill fånga upp det som kunderna vill ha och det är ett extremt intresse för nya öl, säger Adin.

Efter hand ska det tas in fler nya öl och det nya upplägget kommer så klart att utvärderas.

-Det är kunderna som avgör om det här ska leva vidare, säger Adin.

Här är de första ölen som kommer i det nya sortimentet och alltså släpps i upp till 250 butiker.

4 oktober

Brekeriet Leaf Drop

Brewdog Jack Hammer

Nynäshamn Brännskär Brown Ale Höst

18 oktober

Sigtuna Passionale

Train Station Brewery Höst IPA

La Trappe Quadrupel