Nytt bryggeri inspireras av gangsters

Ett nytt mikrobryggeri, inspirerat av gamla maffiafilmer, har sett dagens ljus i Malmö. Vinnie’s Brew, grundat av Adam Asserborn, Axel Blom, Johannes Ringby och Alex Skog, vill skapa hantverksöl för en ny och yngre publik.

Ölbryggandet började i köket hemma hos Alex Skogs mamma, och det dröjde inte länge förrän fler i vänkretsen var involverade. När de började brygga regelbundet tillsammans 2020 var ett av de första stegen att komma på ett namn.

– Vi delar en gemensam passion för gamla gangsterfilmer. I en känd scen från filmen Maffiabröder tillagas en middag i fängelset. Kocken kallas Vinnie och hans kokande gryta påminner lite om när vi först började koka öl hemma i köket. Namnet fastnade och vi har behållit det sedan dess, säger Alex Skog.

Efter sex år av hembryggning har de nu tagit steget till att brygga öl professionellt i ett bryggeri som de själva har byggt upp. Första ölen som de släpper kommersiellt är en västkustipa som de kallar Passion IPA och målet är att få ut den på krogar i Malmö redan i sommar.

– Vi har testat de flesta ölstilar men lagt extra fokus på belgiska öl och IPA. Vår IPA är bryggd på stora andelar vete och havre för att göra den mjukare och lättdrucken. Vi har även minskat beskan och ökat fruktigheten för att passa en bredare kundgrupp, säger Axel Blom.

Kompisarna bakom Vinnie’s Brew säger att de vill brygga ”vanliga” öl på ett hantverksmässigt sätt, med hög kvalitet och mycket karaktär, men betonar också vikten av att inte spåra iväg för långt på smaker som folk inte känner igen i öl. Målet är att locka en ny och yngre publik till hantverksöl och då är sociala medier en viktig nyckel. På Instagram-kontot @vinnies_brew postar de därför humoristiska videor med öl i fokus.

– Vår inställning till hantverksöl är ’keep it simple’. Vi vill skapa ett varumärke som folk känner igen oavsett ålder, men genom sociala medier som TikTok når vi oftast en yngre publik, säger Adam Asserborn.

Idag finns endast ett öl i bryggeriets sortiment, men gänget planerar att expandera och introducera fler ölstilar i framtiden.

– Nästa ölstil vi vill rikta in oss på är lager. Det är den perfekta törstsläckaren och det är en självklarhet att vi vill kunna erbjuda en lager i framtiden, säger Axel Blom.

Drömmen är att växa och kunna arbeta med bryggeriet på heltid.

– Visionen är klar: Om fem år vet folk vad Vinnie’s Brew är och våra flaskor finns på alla Systembolaget. Då slipper vi också att sätta på etiketterna själva och mala malten för hand, som vi gör nu.

När Vinnie’s Brew tillfrågas att välja sina fyra favorit-gangsterfilmer enas de om Gudfadern 1 och 2, Goodfellas och The Irishman. Till de här fyra hårdkokta rullarna rekommenderar de givetvis sin egen öl – Passion IPA.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.