Nynazistens öl blir ett ärende för polisen

En öl skapat av en nynazist i Tyskland har blivit ett polisärende efter att det sålts i en butik. Foto: Götz Ulrich.

Polisen är inkopplad, politiker och invånare visar sin avsky. Detta efter att den nynazistiske politikerns öl ”Deutches Reichsbräu” såldes i en butik i den lilla tyska staden Bad-Bibra.

Nynazisten Tommy Frenck har retat upp en hel del invånare i staden efter att hans öl sålts i en butik. Frenck har sålt ölet online och det har inte varit ett öl som butiker normalt sett tar emot. Men nu har det alltså hänt.

Först att reagera var politikern Götz Ulrich som i sociala media starkt ifrågasatte försäljningen av ölet.

Butiken som sålde ölet kommer inte att göra det igen. Dessutom är polisen inkopplad och det ska utredas om ölet brutit mot lagen genom att ha förbjudna symboler på etiketten.

Allra mest var Ulrich irriterad över att ölet faktiskt sålde slut snabbt.

– Det allra värsta är att ölen sålde slut. Det är en hemskt tecken när så många människor inte skäms över det och inte bryr sig om att deras pengar går till en nynazist, säger Ulrich till sajten Deutsche Welle.

Inte minst reagerade många på att ölen fanns till försäljning vid samma tidpunkt som det var 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz fritogs av de allierade styrkorna.

På etiketten fanns bland annat en örn och ett järnkors som kan sägas vara en koppling till nazismen och dess symboler. Dessutom var priset på 18,88 euro för en låda av ölet en koppling till bokstäverna A och H (bokstäverna ett och åtta i alfabetet), vilket i sin tur kopplas till Adolf Hitler och den hälsningsfras som användes av nazister på 30- och 40-talet.

Ölet såldes i en av butikskedjan Getränke-Quelles butiker. Från centralt håll där säger man att varje butik ansvarar för vilka produkter de ska köpa in, men att man så fort man fick höra om detta uppmanade den aktuella butiken att ta bort ölet så fort som möjligt.