Nya serien lyfter fram öl som inte är nya

INTE BARA NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Nu startar vi en ny serie på Beernews.

Det kommer en hel del nyheter på Systembolaget varje år. Men det står också väldigt mycket god öl på hyllorna sedan tidigare. Det tänkte vi uppmärksamma i en ny serie.

”Inte bara nytt på Systembolaget” heter vår nya serie och den ska förstås handla om favoritöl som inte är så nya på Systembolaget. Det kan handla om öl som funnits med i många år, men också modern öl som ändå stått på hyllorna under en tid.

Vi vet att många gillar att prova nyheter och vi är likadana, men visst är det gott att också ha några öl som man alltid kan gå tillbaka till.

Kanske kommer vi framöver också att bjuda in gästtyckare som får välja ut sina favoriter i utbudet.

Här är Ronnys tre val:

Fullers London Pride, 330 ml, 17,40 kr, 4,7 %, Engelsk pale ale och bitter

Det här var en favorit för mig tidigt i karriären när jag började att intressera mig mer för öl i början av 2000-talet. Jag tror att det i början framför allt var den sköna knäckigheten som fick mig fast, men det finns mer som är tilltalande här med behagliga frukttoner och en sådan där behaglig brittisk humleton. Jag försöker alltid dricka den här på cask när jag är i till exempel London, men den funkar bra på flaska också.

Lanserades på Systembolaget 2013-09-02. Finns i 361 butiker.

 

Beerbliotek A Moment Of Clarity, 330 ml, 25,90 kr, 4,7 %, Session IPA

Ölet var det andra i serien för GBG Beer Week, men ölet har levt vidare och det är väldigt trevligt. Jag tyckte om ölet när det släpptes, men har faktiskt uppskattat det ännu mer på senare tid. Jag vet inte om receptet justerats något eller om jag bara är mer sugen på session-IPA i dessa dagar. Behagligt och lättdrucket men ändå med modern humle. Gott utan att krångla till det.

Lanserades på Systembolaget 2016-06-01. Finns i 228 butiker.

 

Chimay Blå, 330 ml, 33,90 kr, 9,0 %, Belgisk mörk ale

En tidig belgisk förälskelse för mig, det här ölet var en riktig utmaning i början men i takt med att man fick prova det några gånger så växte ölet. Fylligt och komplext med trevliga frukttoner och den belgiska jästen sätter sin prägel på ölet. Kanske finns det mer hyllade trappister, kanske finns det godare trappister. Men det här är en klassiker som håller än.

Lanserades på Systembolaget 1995-01-30. Finns i 302 butiker.