Nya lågprisölet gör debut på hyllorna

Kral Lev Pivo är Systembolagets na öl för 7,90 kronor. Foto: Systembolaget.

Åbros öl Ey’Bro var det första lågprisölet för 7,90 kronor i fasta sortimentet. Nu kommer ett till öl i den prisklassen och samtidigt släpps Morgondagens femkronorsöl.

De som gillar att köpa öl billigt kommer att ha en liten julafton redan 1 december. Då kommer nämligen två nya lågprisöl hos Systembolaget.

Det var stor uppmärksamhet i somras när Systembolaget lanserade Åbro Ey’Bro för 7,90 kronor. Beslutet att ha ett nytt lägstapris fick kritik från flera håll, bland annat var det upprört i Norge där man hävdade att lägre priser bara skulle driva på gränshandeln ännu mer.

Nu är det dags igen för ett öl som kostar 7,90 kronor. Det handlar då om ölet Kral Lev Pivo, som enligt Systembolagets hemsida är producerat av Pivovar Zubr och distribuerat av Krönleins. Det ölet vann den offert som var öppen för utländska öl. Åbro Ey’Bro tävlade mot andra svenska öl.

Enligt kategorichefen Emelie Westrup på Systembolaget var det inga problem att få ihop offerter trots det låga priset.

– Vi fick in flertalet offerter på lanseringen nu i december, i provningen deltog sex produkter vilket var fyra färre än vid provningen av den svenska produkten för lansering i september i år, skriver hon i ett mailsvar.

Enligt uppgifter till Beernews har Åbros lågprisöl sålt bra under den första tiden på hyllorna, men någon utvärdering har ännu inte gjorts.

– Utvärderingen har ännu inte börjat ännu men ölet har hittat sin plats i sortimentet, konstaterar Westrup.

De två lågprislanseringarna kommer att utvärderas under nästa år. I dagsläget finns inga planer på att ta in fler öl i den prisklassen.

– Vi kommer inte aktivt fråga efter en till öl i den här prisklassen under 2021 utan väntar in och ser hur produkterna mottags av kunderna nu vid lanseringen i december, och hur efterfrågan ser ut 2021, innan en uppföljning av de två lanseringarna görs. 

Ett öl som inte kommer att finnas länge på Systembolaget är Morgondagens Iskall. Ölet säljs för 5,00 kronor i ett antal butiker i Göteborg med start i morgon, och när ölen är slut är den lanseringen också över.

Enligt Systembolagets hemsida kommer ölet att finnas i följande sex butiker:

  • Ölstudion, Nordstan
  • Avenyn
  • Kapellgatan
  • Linnégatan
  • Högsbo
  • Karl Johansgatan