“Nya alkoholskatten behövs för att få bättre lönsamhet” 

Sommarintervju

Kenny Gustavsson, Brukskällan Bryggeri.

Hos Brukskällan i Dalsland ser grundaren Kenny Gustavsson positivt på den differentierade alkoholskatten, något han hoppas ska kunna leda till att bryggeriet kan satsa på en ny burk-tapplinje.

Vilket är det bästa svenska ölet du druckit från ett annat bryggeri under 2025?

– Jag provar gärna och ofta öl från andra bryggerier, men just i år så har det varit lite mindre av någon anledning. Det brukar nästan alltid slinka med någon öl från Oppigårds, denna gång var det Norn Pale Ale. De har hög klass på det mesta. Om vi inte pratar svenskt, även om jag vanligtvis nästan bara köper svensk hantverksöl, så fick jag tips om att prova Collective Arts, Radio The Mothership Imperial IPA. Daniel min kollega pratar ofta om denna fantastiska öl, och även om jag provat den förr, så får jag också hålla med att det är en väldigt god öl.

Med den nya differentierade alkoholskatten frigörs en del pengar för att investera i er verksamhet, vad kommer ni använda de nya ekonomiska möjligheterna till hos er?

– Som för så många andra så behövs det mer marginal, för att få bättre lönsamhet i verksamheten. Vi kommer att behålla priserna på hyllan, men ser också att det kan bidra till att vi vågar satsa på att investera i en ny tapplinje, med burk. Även om det ligger lite längre fram så tror vi att det kommer att vara vår viktigaste investering framöver.

Hur ser du på gårdsförsäljningslagen och differentierad alkoholskatt?

– Differentierad alkoholskatt är riktigt bra och genomtänkt, men gårdsförsäljningen känns otydlig. Det är för mycket regelverk som just nu tolkas olika, och kostnaden för ansökan och tillsyn varierar ju väldigt mycket beroende på var i landet bryggeriet ligger. Vi kommer antagligen att hoppa på det till hösten, men behöver få in vad kostnaden för tillsyn kommer hamna på i vår kommun.

Hur ser ni på användningen av svenska och lokala råvaror i er verksamhet?

– Vi använder till största del svensk malt, men vi har inte lyckats få med svensk humle i våra öl än. Det kommer säkerligen att utvecklas framöver, men idag är ju utbudet väldigt begränsat.

Ni firar tio år som bryggeri nu i år – hur ser din dröm ut för Brukskällan Bryggeri ytterligare tio år framåt i tiden?

– Tiden går fort och vi har sedan starten tagit några steg framåt varje år. Det har varit en rolig resa och det handlar om så mycket mer än bara bryggeriet. Vi har även restaurang- taproom i samma byggnad som bryggeriet, som vi har öppet några gånger i månaden. Både min och Daniels familj jobbar vid dessa tillfällen. Våra ungdomar hjälper till med nästan allt, servering och matlagning och våra respektive sköter bar, matlagning och mycket annat. Det har blivit ett riktigt familjeföretag. Framåt tio år i tiden så hoppas jag att våra barn har tagit över restaurangen, så jag och Daniel kan fokusera mer på ölen, kanske även stå på andra sidan bardisken och ta en välförtjänt öl.

Vilket lokalt ölställe går du annars helst till, förutom er egen pub?

– Jag går på de flesta ställen som har ett bredare utbud, har krogen bara ett sortiment från de stora drakarna, så väljer jag om möjligt en annan krog.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.