Nu ska striden om monopolet avgöras

I veckan är det dags för förhandling efter att Systembolaget stämt företaget Winefinder. Foto: Montage.

Systembolaget stämde Winefinder för att stoppa näthandel av alkohol i Sverige. Nu är det dags för huvudförhandling.

Det var i februari i fjol som Systembolaget lämnade in en stämningsansökan mot Winefinder. Systembolaget menade att man har ensamrätt på försäljning även via internet och vill stoppa Winefinders verksamhet.

Men vinföretaget menade att man hjälper svenskar att direktimportera vin, vilket är tillåtet.

Nu berättar Dagens Industri om att det är dags för huvudförhandling.

I grunden finns två olika lagar som här ställs emot varandra. Dels handlar det om EU:s undantag för Sverige när det gäller att ha ett alkoholmonopol, dels handlar det om Rosengrendomen som ger svenskar rätt att privatimportera alkohol från andra EU-länder.

Den stora frågan är alltså om Winefinder ägnar sig åt försäljning eller om man hjälper till med direktimporten.

Ärendet tas upp i Patent- och marknadsdomstolen, men kan därefter överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen och även till Högsta domstolen.

– Är ensamrätten tillräckligt viktig för att stänga ute andra aktörer på den fria marknaden? Det kokar ner till den skriande frågan om den svenska folkhälsan som ensamrätten är till för att skydda, säger advokaten Daniel Tornberg till Dagens Industri.

Till samma sajt kommenterar även Systembolagets nya presschef Anders Porelius. Han menar att ensamrätten till försäljning gäller både digitalt och i butik.

– När andra aktörer säljer och levererar alkoholdrycker i Sverige bryter de därför mot lagen. Företag som verkar i Sverige måste följa svensk lagstiftning – det gör inte Winefinder, anser vi.

Systembolaget har även stämt företaget Vivino, men där väntar förhandling först till våren. Om något av vinföretagen vinner de här målen påverkar det förstås det monopol som Systembolaget haft på försäljning av alkohol sedan 1950-talet.