Nu ska Sideburn få fart efter lång start

Lars Enkvist har byggt sitt bryggverk själv av en mjölktank. Foto: Privatbild

På Sideburn Brewery finns det inga glänsande koniska jästankar. I stället har Lars Enkvist byggt det mesta själv.

Det är inte första gången som mjölktankar dyker upp på ett bryggeri ombyggda till bryggverk, men Lars Enkvist på Sideburn har gått ett steg eller två längre. Även jästankarna har samma ursprung.

Det kanske inte är så konstigt att det blir hemmabyggt när det är en ingenjör som ligger bakom det.

– Jag är automationsingenjör och jag har byggt bryggverket och styrningen. Jag måste göra saker själv, för jag har inte råd att köpa, säger Lars.

Han började som hembryggare redan 2007 när han tröttnade på utbudet av engelsk öl i Sverige. När familjen sen flyttade till en jordbruksfastighet nära Bergsjö mellan Sundsvall och Hudiksvall fick han möjlighet att expandera sig ut ur köket – där han ändå inte var så välkommen med sina hembryggarprylar.

– Efter några år började jag fundera på att söka tillstånd och 2012 började det hända saker. Jag reggade firman för att få en knuff för att komma igång. 2014 fick jag godkänt från Skatteverket och övriga tillstånd.

Fast sen tog det stopp ett tag när en ny familjemedlem kom in i bilden och tog all tid.

– Livet kom emellan när vi fick en sladdis så bryggeriet har gått på sparlåga. Jag sålde till en lokala krogar och privatimport på Systembolaget.

Det var först i somras som det började ta fart på riktigt. Då lanserade Sideburn två öl i TSLS, Systembolagets lokala och småskaliga sortiment.

– Men jag har bara ett Systembolag, det vore kul om jag kunde Hudiksvall också till exempel.

Sideburn har även några liggande tankar för lagring. Stående tankar får inte plats, det är för lågt i takhöjd.

I framtiden kan han tänka sig att utveckla verksamheten. Gårdförsäljning skulle han gärna se, men innan det eventuellt blir möjligt ser han andra möjligheter.

– Jag skulle vilja ha en bar och skaffa provsmakningstillsåntd så att jag kan köra provningar.

Närmast i tiden ligger dock ett annat projekt för automationsingenjören.

– Jag håller på att bygga en buteljeringsmaskin med automatisk fyllning och kapsylering. Då kommer allt gå snabbare. Nu gör jag allt manuellt och grabben sätter på kapsylerna.

Med en effektivare buteljering hoppas Lars kunna öka volymerna en del. Bryggverket och tankarna är stora nog att tillåta betydligt större produktion än han har i dag.

– I år kanske jag kommer upp i 4000 liter. Teoretiskt skulle jag kunna göra 30000 liter med den uppsättning jag har. Kommer jag upp i de volymerna skulle jag kanske kunna gå ner i arbetstid eller leva helt på det.