Nu ska Macken fira tio år med en jättefest

Andres Furukawa ska fira Macken Bryggeris första tio år.

Andres Furukawa är inte bara bryggmästare på Nils Oscar. Hans eget Macken Bryggeri är det som ligger honom närmast om hjärtat och nu firar bryggeriet tio år.

Macken Bryggeri fyllde tidigare under pandemin, men Andres Furukawa har inte kunnat arrangera den jättefest han vill ha. Nu kan han det och i januari blir det en festival på Fållan i Stockholm i tre dagar med öl, band och DJ:s.

– Det är det största projekt jag gjort i mitt liv. Det är för att fira Mackens resa och de 30 öl som jag gjort. Jag ville göra det i september, men fick skjuta upp det till januari.

Nu hoppas han att nya restriktioner inte ska ställa till det igen. För då blir det ingen fest.

– Jag har investerat allt i det här nu. Ölen är i stort sett klara och det är så mycket planering, jag kan inte skjuta upp det igen, säger han.

På festen, eller snarare festivalen, kommer han att ha med fem av de 30 öl som han gjort. Den senaste, 9:45 A.M, är döpt efter tiden på dagen som han föddes och är en fusion av alla öl han gjort tidigare.

– Det är den sista ölen i Mackens ölresa. Stilen? Alla öls moder … Den innehåller all malt, all humle, all jäst, ja alla ingredienser som funnit i de tidigare 29 ölen, säger Andres.

– Men om du vill ha en stil så ligger den närmast en belgisk dubbel. Malt och humle går att kombinera hur som helst, men jästen slåss och det verkar som den belgiska trappistjästen vann.

Han sa ”sista ölen”, inte senaste.

– Den sista i den här omgången. Jag vet inte hur framtiden ser ut efter festivalen. Jag ska ta en paus för att se vad som ska komma sen. Jag lägger ner hela min själ i allt jag gör med Macken och jag har fullt upp med mina andra jobb, säger Andres, som utöver en 50 procentstjänst på Nils Oscar även jobbar för bryggeriteknikföretaget AEB.

Det blir inte bara öl på festivalen. 30 metalband kommer att spela och alla har spelat en roll i Mackens historia.

– Nån medlem i varje band har varit med i nåt samarbete, musik eller konst, som använts i videor eller etiketter.

Ett annat viktigt inslag i festivalen är kaffe. Och körsbärspaj. Kultserien Twin Peaks är en influens och det kan visa sig även på ett annat sätt under festivalen.

– David Lynch har en stiftelse som samlar in pengar till vården och jag vill göra nåt sånt i Sverige också. Så det är en collab med David Lynch Foundation och jag väntar på en bekräftelse på att David Lynch kommer att medverka via Skype under festvalen.

De öl som Andres tar med till festivalen är, utöver 9:45AM, Twin IPA, Quarthon, Cenobite och The Dude.

Här de grupper som medverkar på festivalen, som är på:

Fredag 14 januari: Dismember, Nifelheim, General Surgery, Bombs of Hades, Vanhelgd, Tormented, Antichrist, Under The Church, Cardinal Maniac, Maim
DJs: Orvar Säfström, Henrik Palm & Jocke Proos (Vampire)

Lördag 15 januari: Disfear, Underground Fire, Satan Takes A Holiday, The Dahmers, VOJD, Puffball, Iron Lamb, Sweet Teeth, Tøronto
DJs: Robert Eriksson (The Hellacopters), Chips Kiesbye, Tobias Egge (Imperial State Electric), Mimmi Lundström

Söndag 16 januari: Tribulation, Enforcer, The Coffinshakers, Joseph Tholl, Anekdoten, Yuri Gagarin, The Heard, Serpent Omega, Wachenfeldt, Contaminazione, Shaam Larein
DJs: Johanna Sadonis (Lucifer), Nicke Andersson (The Hellacopters/Entombed/Lucifer) & special guest.