IFK-supportrar drar igång fantombryggeri

Det började på Twitter med en fråga om en matchtröja och slutade med att ett gäng IFK Göteborgs-supportrar startade ett fantombryggeri.

I början av mars frågade @silfver66 på Twitter om det var någon speciell matchtröja på gång inför jubileet av IFK Göteborgs UEFA-cupseger 1982. Efter några ekivoka skämt eskalerade det snabbt när @HampusMagnusson utbrast ”Behöver en öl!”.

@OhlssonJoacim föreslog Champions Brew på 8,2 procent och blev så inspirerad av sin idé att han 20 minuter senare plockat fram en snygg burkdesign för en dubbel-ipa.

Nästa steg blev att hitta ett bryggeri som ville brygga ölet. @HampusMagnusson som även kallar sig glennmalmoe på Twitter föreslog Hyllie Bryggeri i just Malmö. Att Hyllies Erik Frithiof gillar IFK Göteborg är tydligen känt.

@silfver66 protesterar vilt mot förslaget: ”Skånsk öl? Nej för bövelen! Den måste vara bryggd i Göteborg.” Då kommer @jensalmgren in i bilden med känningar hos bryggerier: ”Jag fixar bryggning om vi hjälps åt med finansiering.”

Och så fortsatte det. @gbgolsson, utanför Twitter mer känd som Christian Olsson, taggade in IFK-supportern @CattisLedius på Haket och lyckades få med henne på idén, så med första kunden klar kunde man gå vidare.

– Då började det dyka upp bryggare i våra DM, som var väldigt sugna på att göra ölet. Vi bestämde oss för att nappa på det bryggeri som var först och det var Odd Island, säger Christian när Beernews ringer upp honom.

Någon dubbel-IPA blev det inte. Tillsammans med Odd Island har de i stället tagit fram en lager med namnet Hela stadens lager. Den släpps den 19 maj, datumet för UEFA-cupvinsten 1982.

– Det blir firande på Partille Arena, men jag kommer inte att kunna vara på plats. Jag har inte pratat med Cattis om det, men vi kommer att hänga på Haket, så de som inte kan åka till Partille kan komma dit, säger Christian.

Första batchen blir på 5000 liter och i höst kommer den även att släppas på Systembolaget. Då måste man tona ner kopplingen till sport och IFK Göteborg, både på grund av Systembolagets regler och för att IFK som förening inte ska kopplas till alkohol.

– Vi får inte använda IFK på burken, men det går att gå runt utan att vara allt för tydlig. Vi får tänka till, vi har goda kanaler in i klubben och gör det här för klubben. Om vi trampar nån på tårna, så gör vi nåt annat i stället.

Christian och några av de andra håller på att starta en ekonomisk förening, Änglabryggeriet, som ska ta hand om intäkterna från ölet. Han berättar att pengarna dels ska gå till bortamatchresorna, dels till framtida ölsatsningar. För Hela stadens lager ska följas av fler, det är redan på gång.

– Nästa öl blir lite mer svårtuggad, det är dumt att göra två öl som konkurrerar om målgrupp och smak. Men det blir inte någon dubbel-ipa.

Han avslöjar inte vad det är för ölstil, men berättar att de redan kontaktat ett annat lokalt bryggeri för att ta fram ölet. Även temat blir ett annat.

– Nästa öl blir en hyllning till den blåvita kulturen. Det är det som är så skönt med att göra öl för ett fotbollslag, det finns så otroligt många händelser, personer, segrar och nederlag att koppla det till.