Nu öppnar Hedda Spendrups Omaka

Bildspel

Bild 1 av 8

I sitt eget bryggeri. Det har varit en lång väntan för Hedda Spendrup innan allt nu är klart för premiär.

På onsdag öppnar Hedda Spendrup bryggeriet och restaurangen Omaka på Uggleviksgatan centralt i Stockholm efter lång väntan.

– Det är otroligt skönt efter all väntan. Vi skulle ha öppnat i våras, men två veckor före premiären ställde vi in. Det var lite antiklimax, men nu i efterhand är jag glad att vi fick den extra tiden att jobba igenom allt, säger Hedda Spendrup.

Namnet Omaka antyder avvikande och det stämmer in på bryggeriets filosofi vad gäller öl. Noll fokus på stil och all fokus på smak. I öllistan står inget om ölen är en lager eller saison, i stället kan man läsa beskrivningar som bärig, len och läskande.

– Min tanke är att utgå från smaker snarare än stilar för att göra det lättare för konsumenten, så att även de som inte är öldrickare ska hitta sina preferenser. Det är roligare sätt att jobba och friare i tankegången. Allt måste inte vara på ett visst sätt för att det faller in under IPA eller rauchbier, säger Hedda Spendrup.

Hittills har bryggeriet som ligger i direkt anslutning till restaurangen producerat nio öl som nu finns på tapp. Och det mesta har gått bra, berättar Hedda.

– Vi haft lite problem med värmaren och kylaren, men överlag är jag väldigt nöjd med utrusningen.

På plats i bryggeridelen finns ett bryggverk på 1000 liter och 17 jästankar på 2000 liter som skvallrar om att restaurangen inte är det enda målet för produktionen.

– Den 1 september släpps två öl på fem systembolag i Stockholm och den 1 oktober kommer ytterligare en öl ut.

Någon export är inte aktuell för närvarande med tanke på situationen, men på sikt tänker man sig att även satsa på detta.

Omaka vänder sig inte direkt mot ölnördar utan i stället de som gillar mat och dryck. Menyn kommer att förändras hela tiden utifrån vad som kommer från bryggeriet. I köket har man Christian Siberg, en av årets finalister i Årets kock.

– Vi har jobbat mycket under våren med menyn. När man testar öl mot mat är det inte alltid som det fungerar som man trott. Men vi har gjort rätt utifrån ölen och ambitionen är att göra öl mot specifika rätter så småningom.