Nu finns majoritet för sänkt ölskatt i USA

Skattesänkningen för mindre bryggerier i USA ser ut att bli kvar. Nu finns det en majoritet i senaten som vill att skatten blir lägre för gott.

Det var i fjol som de amerikanska bryggerierna fick lägre skatt på sin öl. Det var under en tvåårsperiod som det hela skulle testas.

Den största skillnaden är att skatten halverades på de första 60 000 barrels som produceras varje år. Det motsvarar cirka 7,1 miljoner liter. Skatten sänktes också en del på resten av produktionen hos de bryggerier som når dit.

Under försöksperioden har undersökningar visat att skattesänkningarna gett utrymme för bättre utrustning och bättre arbetsvillkor för personalen. Brewers Association har jobbat en hel del med frågan och träffat en hel del politiker för att förklara hur viktig frågan är och nu verkar det ge resultat.

Det finns nämligen en majoritet för att behålla skattesänkningen i senaten numera, efter att demokraten Mazie Hirono blivit senator 51 att stötta förslaget. Senaten består av 100 personer.

Än är inga beslut tagna, men det ser alltså lovande ut när det gäller den här frågan.

Totalt handlar det om 130 miljoner dollar, cirka 1,25 miljarder svenska kronor, som frigjorts med lägre skatt och som alltså investerats i de nästan 7500 olika bryggerierna i USA.