Nu finns det över 300 bryggerier i Sverige

Skål för 300 bryggerier. Mattias Hammenlind från Frequency Beer Works och Tobiaz Forsberg från Fjäderholmarna får symbolisera explosionen av nya bryggerier i Sverige de senaste åren. Foto: Ronny Karlsson.

Ölboomen i Sverige bara fortsätter. Nu har vi passerat 300 bryggerier och det lär bli fler framöver.

Utvecklingen för den svenska bryggerinäringen har varit enorm de senaste åren. Från att på 80-talet varit nere under tio bryggerier i landet var det så sent som för tio år sedan bara 30 aktiva bryggerier i Sverige.

Därefter har det tagit fart. Ordentlig fart.

Under fjolåret startade 68 nya bryggerier och hittills i år har det startat 21 bryggerier. Totalt finns det nu över 300 bryggerier som tillverkar sin egen öl i vårt land.
Sedan 2013 har 235 svenska bryggerier startat i Sverige.
Många av bryggerierna har förstås en ganska liten produktion men det finns bryggerier som bara på några år kommit upp i en stor produktion. Poppels och Coppersmith är exempel på det.
Vid en intervju med Beernews tidigare i år kommenterade Sveriges Bryggeriers vd Cecilia Giertta utvecklingen.
– Det händer så mycket bra saker. Sverige är verkligen ett ölland. Vi har nog inte nått peaken ännu, men om tre-fem år kommer det någon form av konsolidering. Vi kommer att ha kvar många bryggerier. Men på sikt kommer det att bli färre, bland annat genom uppköp, sade hon då.

Statistiken har tagits fram av Sveriges Bryggerier i samarbete med ölbloggaren Johan Lenner på Portersteken.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Nu finns det över 300 bryggerier i Sverige

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer