Nikola fascineras av Omnipollos ölresa

Sommar 2017

Nikola Sarcevic, sångare i punkbandet Millencolin, har fått en bra start på för sitt bryggeri Mikrofonbryggeriet. Här svarar han på frågorna i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Även fast jag kom i kontakt med pale ale redan under 90-talet under många USA-turnéer med Millencolin så var det först när jag började dricka Sierra Nevadas Pale Ale i Sverige som mitt intresse för hantverksöl började på allvar. Jag hade nog aldrig druckit något så pass humligt tidigare. På ett sätt blev det en så kallad game changer för mig då jag strax därefter började att dagdrömma om att en dag driva ett eget bryggeri. Det skulle dock ta mig många år innan jag faktiskt fick tummen ur och själv började brygga egen öl.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– På somrarna är jag ofta i Kroatien o då blir det nästan alltid det lokala Ožujsko. Ljus lager i grön flaska som funkar utmärkt där. Annars tycker jag att Brekeriets Picnic Sour eller Omnipollos Bianca-serie är öl perfekta att avnjuta på stranden.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Hopzest IPA är mitt populäraste öl men jag är nästan mer nöjd med mina senaste suröl Nik Gose To Strawberry Fields och Strawrange Juice. Det är inspirerande och kul då jag känner att jag börjar att få till balansen mellan surt, sött, salt, humligt o rätt mängd frukt.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Det finns många svenska bryggerier som brygger bra öl idag men tre av de som för mig är intressantast och bäst just nu är Omnipollo, Brewski, Olle Andersson (o/o & Stigberget).
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Jag tror att fler o fler svenska hantverksbryggerier kommer att exportera mer då kvaliteten ökar på svensk öl. Fler fantombryggare. Mer sura ölstilar.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Henok Fentie. Jag känner inte honom men det hade varit kul att snacka öl och höra hur hans tankar går när han tar fram ölrecept och även höra mer om Omnipollos resa, då den är både fascinerande och inspirerande.