Svenska politiker till försvar för Systemet

Nästan alla riksdagspartier säger nej till starköl i livsmedelsbutiker. Bara Moderaterna är för en översyn av politiken. Foto: Pressbild

Endast ett svenskt politiskt parti stödjer tanken på att sälja starköl i livsmedelsbutiker, enligt en undersökning från Svenska Yle.

Det finländska public service-bolaget för radio och TVs svenskspråkiga del har frågat de svenska riksdagspartierna om hur de ställer sig till att sälja starköl i livsmedelsbutikerna och resultatet är att det var det väldigt få som ville.

Yle tar Finland som utgångspunkt för en liberalare syn på alkohol. Där kan man redan idag köpa starköl i affärerna. Men i Sverige är det bara Moderaterna som är intresserade av en sån lösning. De tycker att man borde se över om matbutiker skulle kunna få licens för att sälja öl och vin

– Moderaterna förespråkar att det genomförs en bred utvärdering av den svenska alkoholpolitiken, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i ett e-postmeddelande till Yle.

Miljöpartiets politiska sekreterare Anna-Klara Müntzing vänder sig mot tanken.

– Det finns en koppling mellan ökad tillgänglighet och ökad konsumtion som vi inte vill bidra till, skriver Miljöpartiets politiska sekreterare Anna-Klara Müntzing.

Även Sverigedemokraterna är inne på samma linje:

– Att värna och säkerställa Systembolagets försäljningsmonopol är prioriterat.

Och Socialdemokraterna:

– Vi anser att den svenska restriktiva alkoholpolitiken med vårt monopol är bra”, skriver Socialdemokraterna.

Yle har även frågat alkoholforskaren Jonas Raninen, vid Karolinska institutet, varför svenska politiska partier är emot en liberalare alkoholpolitik. Han ser förklaringen i att svenska folket har samma inställning som partierna i gemen.

– Stödet för Systembolaget är väldigt starkt. Det finns forskning som ger stöd för att allmänheten skulle vara för en ännu restriktivare alkoholpolitik, säger han till Yle.

– Grunden till politiken är någon typ av solidaritetstanke. Genom att hålla nere hur mycket vi dricker i medel så håller vi nere det dåliga problematiska drickandet och minskar skadorna.

Läs mer sajten svenska.yle.fi.