Nazister satte eld på Spendrups flaggor

Nazister stal Spendrups Pride-flaggor och postade sedan en film där flaggorna brändes upp. Men bryggeriet ger sig inte.

Det är inte alla som uppskattar Pride och människors lika värde. I fredags kväll tog sig en grupp från Nordiska Motståndsrörelsen till Spendrups bryggeri i Grängesberg. Man rev ner de Pride-flaggor som hängts upp och satte eld på dom. Motståndsrörelsen tog på sig dådet och postade även en film där man sätter eld på flaggorna.

– Vi flaggar ju för att vi står upp för människors lika värde och är ett företag som alltid har trott på det där med mångfald och styrkan i människors olikheter. Vi stödjer ju det som hbtq-rörelsen står för och uttrycker till exempel det med att flagga under Prideveckan. Så det är ju en attack mot allt vad vi står för, säger HR-direktören Einar Botten på Spendrups till Aftonbladet.

Bryggeriet tänker dock inte ge sig. Nya flaggor är beställda och de kommer att hängas upp lagom till att Europride drar i gång i Göteborg 14 augusti.

Även i Stockholm inträffade en attack mot Prideflaggor på ett ölställe. Det var Folk & Friends på Kungsholmen som attackerades av en ensam man, som ville riva ner deras Pride-flagga. Det satte dock Alli McCleary-Olin stopp för. Mannen gick till attack men McCleary-Olin stod på sig och till slut kunde mannen gripas av polis.