Mindre bryggeri ska locka fler besökare

BIldspel

Bild 1 av 5

Lennart Anemyr och Jonas Lindgren har bryggt en hel del specialöl i det mindre bryggeriet.

Testbrygder och prover till Systembolaget. Men också en viktig del i en växande besökssatsning. Lilla Åbro är en viktig del av Åbros utveckling.

Det var i fjol som Åbro tog steget och satsade på ett andra, och betydligt mindre bryggverk, vid sin anläggning i Vimmerby. Det tyska bryggverket för Lilla Åbro är på 500 liter, gjort i koppar, och ligger i direkt anslutning till den bryggeripub som det också satsats på.

– Vi ville ha ett komplement till det stora bryggverket och det ger oss en möjlighet att ta fram nya ölsorter och att skicka in prover till Systembolaget, säger bryggmästaren Lennarth Anemyr.

De testbrygder som göra kan handla om utveckling av befintliga ölsorter, men också helt nya öl. De Åbro-pubar som finns runt om i landet brukar ha sex olika nya öl varje år. Ett annat projekt som är på gång är att brygga årets vinnaröl från hembryggar-SM och i år handlar det om en brown ale.

Det mindre bryggverket passar också bra in för den besöksverksamhet som Åbro satsar allt mer på. Där kan gästerna dricka en öl och se bryggverket samtidigt. Dessutom erbjuds det rundvisningar där det visas upp hur ölet blir till.

– Vi kommer att ha öppet sju dagar i veckan under sommaren, säger marknadsansvarige Maria Wester.

En av anledningarna till att man tror mycket på besöksverksamheten är Astrid Lindgrens Värld. Det ligger också i Vimmerby och dit kommer cirka 500 000 personer varje år.

– Vi hoppas att den del av dom ska hitta till oss också, säger Anemyr.

På det stora bryggverket ligger fokus på lageröl, men på det mindre bryggverket bryggs också andra stilar.

– Dessutom kan vi göra andra tester. Vi håller på att jobba med glutenfritt och även alkoholfritt öl, säger Anemyr.

Det är Jonas Lindgren som jobbar mest med det lilla bryggverket och han jobbar nära Anemyr i processerna.

– Vi har en dialog om vilka öl vi ska brygga. Han är yngre och har många kul idéer, säger Anemyr.

Det mindre bryggverket gör det också möjligt att ta ut svängarna med de vanliga ölen och göra lika förändringar i de recepten för att se resultaten. Sådant var svårt när man bara hade det stora bryggverket.

– Det är tillåtet att det blir fel i bland i det mindre bryggverket. Vi lär oss av det också, säger Anemyr.