Miljövänligt maltkorn prisas av WWF

En maltkornsodling i Skåne prisas av Världsnaturfonden WWF. En mångmiljonsatsning gör att all gödning återanvänds vid anläggningen.

Det är priset ”Årets Östersjöbonde” från Världsnaturfonden WWF som i år går till Christoffer Bonthron och Erik Bengtsson vid Karlsfälts Gård i Ystad.

– Övergödningen är ett av de största hoten mot Östersjön idag. Med Årets Östersjöbonde visar vi att det är möjligt att bedriva lantbruk som verkligen bidrar till att skydda Östersjön. Karlfälts Gård har på ett innovativt sätt skapat ett kretslopp som gynnar både lantbruksproduktion, omgivande natur och Östersjön, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Gården prisas för sitt eget ekosystem där man med hjälp av dammar och vallgravar runt odlingarna tar man hand om vattnet och den gödning som finns i vattnet. I stället för att rinna ut i Östersjön återanvänds det alltså.

– Vi är stolta och glada över utmärkelsen, eftersom miljön är helt central för gårdens verksamhet. Vi lånar marken av våra barn och vill känna att vi gör vårt yttersta utifrån de förutsättningar, den teknik och kunskap som finns tillgänglig, säger de båda pristagarna.

Deras maltkorn kommer efter skörd att gå vidare till det nya mälteri Brewmaster som skapas i samband med att Wexjö Bryggeri ska startas. Där förädlas malten och är sedan redo att gå ut till bryggerier.

I dagsläget produceras cirka ett ton malt i veckan vid anläggningen utanför Växjö men vid årsskiftet räknar ägaren Peter Nygren att producera sex ton malt per dag, varav hälften kommer att vara så kallad dextrinmalt.