Mikkeller-Mikkel delägare i svensk stjärnkrog

Nyhet

Knystaforsens krögare, Nicolai och Eva Tram, tillsammans med delägare Mikkel Bjergsø.

En restaurangupplevelse olik alla andra – det fick Mikkel Bjergsø att för första gången investera i en restaurang som inte var hans egen. Det dansk-svenska partnerskapet har nu möjliggjort efterlängtade satsningar. 

– Knystaforsen är en helt unik restaurang, olik alla andra jag någonsin varit på. Atmosfären, läget, den intima servicen och den unika matlagningsstilen smälter samman till något fantastiskt. Första upplevelsen var som att komma hem till sina bästa vänner, som råkar vara de bästa människorna, fantastiska kockar och värdar på samma gång, säger Mikkel Bjergsø. 

Knystaforsen, i halländska Rydöbruk, startades av det danska paret Eva och Nicolai Tram i slutet av 2020. Restaurangen och platsen – ett gammalt sågverk, vid en fors alldeles nära skogen, där det mesta av maten lagas över öppen eld och följer områdets säsonger – blev snabbt en snackis och belönades redan efter sitt första år med utmärkelsen Årets Resmål av DI och strax efter det tilldelade Guide Michelin dem en stjärna.  

– Vi byggde Knystaforsen med en väldigt låg budget, endast  400 000 kronor,  vilket inkluderade allt från att renovera huset, lägga golv, måla, bygga kök och att köpa in allt som behövs i en restaurang. I början hade vi ingen vinkyl, dukarna var överkast som vi hade fått av en bekant, alla möbler och bestick var köpt på byns loppis, vårt utekök var till exempel gjord av stommar vi hade hittat i forsen och ett gammalt sågblad. Vi betalade ingen lön till oss själva de första åren och alla pengar vi tjänade återinvesterade vi i restaurangen, säger Eva Tram.

Trots att budgeten var låg, var ambitionerna höga och för att komma vidare framåt hade krögarna länge diskuterat att ta in en delägare. Frågan gick till Mikkel Bjergsø.

– Han hade varit gäst hos oss och alltid nyfiken på vad vi höll på med. Vi höll kontakten och blev vänner privat, när vi insåg att det skulle dröja ett tag innan vi fick råd med allt vi ville göra på krogen frågade vi Mikkel om han ville investera i vår restaurang, att helt enkelt hjälpa oss ekonomiskt, förklarar Eva Tram. 

För ett drygt år sedan sålde Eva och Nicolai 18 procent av restaurangen till Mikkel Bjergsø.

– Pengarna har främst varit en buffert, men också möjliggjort för restaurangen att växa, nu kan vi ta emot 35 gäster istället för 18, vi har köpt bättre glas och köksutrustning och utökat vårt utbud av drycker. Mikkel blandar sig inte i den dagliga driften men han är med i vår styrelse, och vi är glada och stolta över att ha honom som partner.  Vi tycker det är beundransvärt och inspireras över vad han åstadkommit – och så älskar vi hans öl, säger Eva Tram. 

– Min närvaro kommer inte att märkas av gästerna, men jag hoppas kunna hjälpa Eva och Nicolai att skapa en bra verksamhet och att de ska lägga energi på det som de är väldigt bra på, säger Mikkel Bjergsø.

Och om partnerskapet kommer att påverka ölutbudet? Ja, det är förhoppningen. 

– Ölpairings är inget vi erbjuder just nu, men kanske framöver. Vi vill gärna jobba mer med öl, då det hänger bra ihop med det vi gör.  Men vårt ölutbud har blivit större och vi erbjuder idag öl både från Mikkeller och andra – då främst från lokala bryggerier. Vi har också planer på att brygga ett öl tillsammans med Mikkeller, avslutar Eva Tram. 

På Knystaforsen serveras en fast meny med tillhörande dryckespaket. Restaurangen har öppet torsdag till lördag, med möjlighet för övernattning. 


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.