Goda nyheter när ölåret avslutas

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Året avslutas riktigt bra på Systembolaget. Det erbjuds goda öl i flera olika stilar.

Efter en intensiv öl-höst på systemet med spännande exklusiva nyheter, stora tillskott i det lokala sortimentet och julölssläpp är det en lättnad för plånboken att det bara blir ett släpp i december. Å andra sidan är det något fler än vanligt och det kommer en hel del godbitar som man med fördel kan samla på sig flera av, både för att dricka direkt och för att lagra inför framtiden.

Bland dessa öl finner vi bland annat Dupont Avec Les Bons Voeux, St Bernardus Christmas Ale, Baladin Nöel Liquirizia och Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter.

För den som är sugen på något fruktigt släpper både Stigberget och Lervig varsin dubbel-IPA och Angry Orchard släpper två lite kraftigare och alkoholstarka cider. Vid närmare eftertanke blir det alltså ingen lättnad för vare sig plånbok eller leverfunktion den här sidan årsskiftet.

Samtliga öl i släppet:

Nya Carnegiebryggeriet Brutus, 750 ml, 149,00 kr, 9,5 %, Övrig öl

Jäst med champagnejäst vilket get ölet en lätt druvkaraktär. En söt bas med vitt bröd, tropisk frukt och alkohol kompletteras med örtiga och kryddiga toner. Alkoholen värmer lätt på slutet,

Remmarlöv The Local Hops Fresh Hop Ale, 330 ml, 24,90 kr, 5,6 %, Engelsk pale ale och bitter

Kul med ett öl bryggt på svensk humle. Tyvärr är aromen inte fräsch och frisk utan snarare lite oren med jordiga, gräsiga och örtiga toner.

Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Ale, 355 ml, 36,90 kr, 6,7 %, India pale ale (IPA)

Bryggd med färsk humle som inom 24 timmar från att den plockats hamnar i ölet. Blommig och parfymig doft med inslag av såpa som kompletteras av nyklippt gräs, barr och citrus. Lång ihållande beska med tydliga barrtoner.

Sierra Nevada Celebration Ale, 355 ml, 29,90 kr, 6,8 %, India pale ale (IPA

Bra version av en lite mer klassisk IPA med söt brödig och lätt karamellig maltbas som får sällskap av kåda, barr, citrus och en distinkt beska som ligger kvar länge.

Stone Ripper Pale Ale, 330 ml, 25,90 kr, 5,7 %, Amerikansk pale ale (APA)

Brödig och knäckig maltbas med en humlekaraktär som inte är i toppform och en något sträv beska.

BrewDog Hello, My Name is Agnetha, 330 ml, 34,90 kr, 8,2 %, Imperial/Dubbel IPA

DIPA med lingon som bidrar med en lätt syrlighet och tillsammans med den torra avslutande beskan blir något kärv. Kombinationen DIPA och lingon funkade inte fullt ut.

Stigbergets Lumor IPA, 330 ml, 39,90 kr, 9 %, Imperial/Dubbel IPA

Söt tropisk frukt dominerar i doften med lite gräsiga inslag. Även smaken är söt och fruktig med en, för stilen, tydlig beska som balanserar upp sötman bra.

Brasserie Dupont Avec Les Bons Voeux, 375 ml, 52,00 kr, 9,5 %, Belgisk ljus ale

Vitt bröd, mandel, frukt tydlig gräsig beska med örtiga inslag och en lätt värmande ton. Lyckas balansera en uppfriskande karaktär med fylliga och värmande toner.

Mikkeller Xmas Wish Gluten Free, 330 ml, 29,90 kr, 5,5 %, India pale ale (IPA)

Väldigt grön i aromen med gräs, örter, blomstjälk och något vattnig avslutning. Tyvärr ingen hit.  

Fuller’s Vintage Ale, 500 ml, 64,90 kr, 8,5 %, Strong ale

Doftar sött och maltigt med mörkt socker, toffee och toner av torkad frukt och nötter. Välbalanserad och lättdrucken trots alkoholhalten.

Nøgne Ø Special Holiday Ale , 500 ml, 49,90 kr, 8,5 %, Övrig öl

Mycket kryddig arom där enbär dominerar och får sällskap av gräsiga örter, anis, barr och trä. Smaken är söt med karamellig malt, torkad frukt och en mild kryddighet som intesifieras i slutet. För mig blir det lite för mycket kryddor men det är ett bra öl i grunden.

Corsendonk Christmas Ale, 750 ml, 89,90 kr, 8,5 %, Ale oklassificerat

Kryddig med en söt maltig bas av toffee, mörkt bröd och toner av mandel. Söt med genomgående kryddiga toner och en lätt värmande avslutning.

St Bernardus Christmas Ale, 750 ml, 74,00 kr, 10 %, Belgisk mörk ale

Mjukare än Corsendonk i både aroma och smak med torkad frukt, plommon och päron som får sällskap av toffee och kryddor i aromen. Sötman ligger på en balanserad nivå och alkoholen är väl dold. Gott!

Anchor Old Foghorn, 355 ml, 26,90 kr, 8,8 %, Barley wine

Arom av barr, citrus, kåda och toffee, bränt socker. God och fyllig med en tydlig beska, men jag skulle föredra ännu mer tyngd i maltbasen i en barley wine.

Samichlaus Classic 2017, 330 ml, 42,50 kr, 14 %, Dubbelbock

En fin öl att sippa på vid brasan. Fylliga smaker med karamell, russin, plommon, toner av nötter och rågbröd med värmande alkohol utan att det blir spritigt. Köp några extra och lägg undan till kommande vintrar.

Baladin Nöel Liquirizia, 750 ml, 119,00 kr, 9 %, Belgisk mörk ale

Tydlig men balanserad ton av söt lakrits ihop med en mjuk och söt karamell och torkad frukt. Snyggt komponerat, ett måste för den som gillar lakrits i öl. .

Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter, 250 ml, 42,90 kr, 9,1 %, Imperial porter och stout

Välbalanserad är ett bra ord för att beskriva denna öl. Rostade toner med mörk choklad, kaffe, en hint av aska. Fyllig med en mycket fin balans smakmässigt. Mycket gott och lagom storlek för att dricka en hel själv.

Siren Craft Brew Siren & Dugges Draugen, 330 ml, 54,90 kr, 11,1 %, Imperial porter och stout Lätt rökig ton i aromen med karamell, lakrits, lätta rostade toner och lite friska och fruktiga toner.

God, möjligtvis något för söt och klibbig för mig.

Angry Orchard The Muse, 750 ml, 149,00 kr, 7,7 %, Cider torra-halvtorra

Doftar söta mogna och lätt karamelliserade äpplen, lite syrliga äppelskal, en hint av vanilj och en viss kryddighet kan också anas. Ganska söt men det balanseras upp av syrliga och lite bittra toner.

Lervig Supersonic NEIPA, 500 ml, 60,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

(Provad inför novembersläppet)

Juicigt med söta tropiska frukter, uppfriskande citrustoner, lite barr och vitt bröd. Fyllig men lättdrucken och en mjuk men tydlig beska med inslag av gräs och citrusskal. Gott!

Ej med på provning:

Angry Orchard Iceman, 750 ml, 159,00 kr, 10 %, Cider

Brouwerij De Ranke Père Noël, 750 ml, 80,00 kr, 7 %, Belgisk ljus ale

Thornbridge Love Among the Ruins, 375 ml, 99,90 kr, 7 %, Flamländsk röd och brun öl