Målet för Malva-Lo är att bli bryggare

Malva-Lo Rokka har haft bra hjälp från Erika Brockberg under praktiktiden på O/O Brewing. Foto: Ronny Karlsson.

Det har blivit en annorlunda vår utan att träffa klasskompisar. Men Malva-Lo Rokka trivs bra med att utbilda sig till bryggare och målet är att jobba i Göteborg eller Köpenhamn.

 

För en tid sedan åkte Malva-Lo buss i Göteborg där hon har sin praktikplats. På bussen dök det upp en person som hon tyckte att hon kände igen. Efter lite tid insåg hon att det var en klasskompis från bryggarutbildningen i Ludvika.

Det var första gången de båda träffades på riktigt, trots att första terminen nu går mot sitt slut.

– Det har blivit mycket tid vid datorn under våren, så fort vi kan ses igen så hoppas jag att vi ska kunna göra det, säger Rokka.

Hon började på utbildningen i januari och har nu haft sin första praktikplats. Det innebar fem veckor på O/O Brewing i Göteborg.

– Första veckan gick jag bara bredvid, men sedan har jag varit med mer i processen. Jag var lite nervös i början för att göra fel med tryck och kemikalier, men det har gått bra. Det är väldigt mycket som känns mycket mer logiskt nu när jag varit ute och sett det på en praktik. Det är lite svårare att förstå allt när det bara är teori.

Normalt sett har studenterna i Ludvika intensivveckor då de ses och dessutom brygger öl på skolan. Den verksamheten har också blivit annorlunda.

– En till på utbildningen bor i Malmö så vi har setts och bryggt tillsammans. Det är fler som har gjort så och det har varit nyttigt.

Malva-Lo Rokka hoppas på jobb i Göteborg eller Köpenhamn efter utbildningen.

På O/O Brewing har Malva-Lo fått all hjälp hon kan tänka sig av handledaren Erika Brockberg.

– Erika är så grymt bra på allt inom vetenskapen, det har blivit riktigt bra genomgångar med hemma. Jag har lärt mig mycket av att vara på ett bryggeri.

Erika Brockberg har utbildat sig bland annat i Tyskland och dessutom haft en lärlingsplats på Bells i USA. Hon tycker om att ha praktikanter i bryggeriet.

– Det känns bra och viktigt för mig att ge tillbaka, jag har alltid haft bra uppbackning under mina utbildningar, säger hon.

För Malva-Lo väntar två praktikomgångar till innan hon är färdigutbildat till nästa sommar. Ett av målen är att få till en praktikplats hos To Öl i Danmark.

– Jag vill inte bestämma för mycket om framtiden redan, men jag vill gärna jobba på ett bryggeri i Göteborg eller i Köpenhamn, säger hon.