Lundabryggeriet vill växa med 50 procent

Bosse Bergenståhl tycker att de investeringar som gjorts har varit mycket nyttiga för Lundabryggeriet. Foto: Ronny Karlsson.

En 50-årsfest. Det var startskottet för Lundabryggeriet. Nu är ambitionen att öka produktionen med 50 procent.

Bosse Bergenståhl hade varit hembryggare under en ganska lång tid. När en vännen Erik Hansén fyllde 50 år fick han möjlighet att ta med hembrygder till festen och det blev populärt.
– Han gillade ölen och ville att vi skulle starta ett bryggeri. Jag sade att jag inte hade pengar till det men han skulle fixa finansieringen, säger Bergenståhl.
Tre månader senare fanns det pengar och då var det bara att köra i gång. Det här var 2011 och sedan dess har det hänt en del. Hansén är inte kvar i bryggeriet och i dag finns cirka tio olika delägare.
Under fjolåret gjorde det stora investeringar i bryggeriet. En stor del av produktionen automatiserades och det gör hela bryggeriet effektivare.
– Vi har en helt annan kapacitet nu. Tidigare hade vi i bland svårt att hinna leverera. Vi skulle kunna öka produktionen med 50 procent och det är en ambition att göra det, säger Bergenståhl.
Förutom automatiseringen har det även börjat att jobbas mer med vattenbehandling och det finns nya trycktankar.

– Vi har höjt vår kvalitet och har i dag en betydligt mer stabil produktion.

Bryggverket ger cirka 1000 liter öl per batch och i fjol såldes det cirka 70 000 liter öl.
– Jäskärlen är vår flaskhals i dag. Vi bor väldigt trångt även om vi har utlokaliserat delar av lagret till en leverantör, säger Bergenståhl.
Bästa Lagern och Det Tredje Ölet är de sorter som säljer bäst. Men även bryggeriets lättöl, Redig Skånsk Lättöl, har sålt bra.