Lunchstängt håller Systembolaget öppet

Systembolaget inför lunchstängt i en del butiker för att klara av sin verksamhet. Foto: Systembolaget.

Systembolaget har som mål att hålla öppet i alla butiker under corona-krisen. Nu gäller lunchstängt i en handfull butiker för att man ska klara verksamheten.

Beernews har tidigare berättat om att butiker i Stockholms län och på Gotland öppnar senare på dagarna för att klara av sin verksamhet. Men även på andra håll i landet kämpar man med personalbrist och då är det lunchstängt som ger möjlighet för de anställda att hinna med sitt jobb.

– Ett hundratal butiker har förändrade öppettider och en handfull lunchstängt. Vi hänvisar kunderna till webben för att se hur tiderna påverkats för just sin butik.  Om det är lunchstängt framgår inte på webben utan endast på affisch uppsatt i butiken, meddelar Elina Yli-Torvi på Systembolagets presstjänst.

Det kan bli aktuellt med lunchstängt i långt fler butiker om det krävs, men än så länge är det ingen butik som behöver hålla stängt på grund av viruset.

Samtidigt som det är personalbrist på sina håll, noterar man också en försäljningsökning på Systembolaget. Under den senaste veckan har man haft fler kunder än vid motsvarande period tidigare år.

– Vi har fått fler kunder i våra butiker de senaste veckorna och man köper lite mer än man brukar göra. Men några exakta siffor går vi inte ut med i nuläget. Vi ser en försäljningsökning i jämförelse med tidigare år, men inte en bunkringseffekt som det rapporterats om i övriga detaljhandel, kommenterar Yli-Torvi.

Systembolaget har också i en del butiker satt upp skyltar som informerar om att deras sprit inte ska användas som handsprit.

– Kunder har inte mig veterligen köpt sprit för att använda till handsprit. Däremot har vi fått frågor till oss, om det går att använda den sprit som vi säljer till just handsprit. Därav den skylt som du syftar till.