Lucka 9: Jugge tidig med amerikanskt öl

Jugge Hasselqvist är förstås med i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 9: Jörgen “Jugge” Hasselqvist

För er som älskar amerikansk hantverksöl så kan ni verkligen tacka Jugge för det fantastiska utbud vi har i Sverige. Det hela började med starten av Oliver Twist i Stockholm där Jugge började jobba 1994. Där har ölentusiaster länge kunnat botanisera i ett fantastiskt utbud från amerikanska bryggerier, men även real ale och belgisk öl. När humlade öl började bli modernt i mitten av 2000-talet var det till OT man gick för att dricka de mest eftertraktade sorterna.

Jugge reste tidigt runt i USA och fick personlig kontakt med bryggerier han sedan tog in i Sverige, först till Oliver Twist och sedan via importföretaget Great Brands som haft en stor betydelse för att amerikansk öl i dag är så populär i Sverige. 

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Oj, är rätt mycket ju! Men för att sammanfatta, att vägra ta ett ”nej det går inte”, utmana tröga gamla normer och jantelagar. I det finns bland annat resan med Hell, Sour & Bitter festivalen med Stene, som blev till av ett jävla driv och innan internet funkade ordentligt och att vi fortfarande håller fanan högt på OT vilket beror på dedikerad fantastisk personal. Och väldigt mycket mer.

Jugge och Stene (från lucka 1) har varit ett radarpar i Sveriges och Stockholms krogscen i 25 år och de var även med om att ta fram ett av de första svenska välhumlade ölen. Ölet hette Hell och var en ljus lager med stora mängder cascade bryggd tillsammans med David Jones på Jämtlands Bryggeri. Året var 1996 och även om ölet inte finns kvar idag är det fortsatt Sveriges mest prisbelönta öl. Därefter tog de fram andra öl som Heaven, Fallen Angel och Tjockholm Tjinook.

Vi tackar Jugge för att han förde in den moderna amerikanska ölscenen på svensk mark, något som skapat många ringar på vattnet.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Då får det faktiskt bli Hell första svängen, David Jones är verkligen ett geni, i alla fall rejält före sin tid.