Lucka 10: Josefine en förebild för kvinnor

Josefine Törnqvist är en av profilerna i julkalendern. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 10: Josefine Törnqvist.

Josefine Törnqvist är en av de stora förebilderna för att kvinnor ska ta mer plats på en ölscen som är väldigt mansdominerad. 2017 startade hon den slutna facebookgruppen Ölgäris som riktar till ölintresserade kvinnor, gruppen har idag 8000 medlemmar. Tanken med Ölgäris är att inspirera varandra att utveckla sitt intresse och våga ta plats, synas och höras i ölsammanhang. Detta genom att peppa varandra och skapa en trygg, positiv och glad gemenskap kring öl.

Vad tycker du är den viktigaste händelsen under de senaste 25 åren som har påverkat den svenska ölkulturen?

–  För 25 år sedan avskaffades Vin & Sprits monopol på import och samtidigt försvann Systembolagets ensamrätt till försäljning till restauranger. Utan den här förändringen hade vi inte haft de hängivna ölimportörer som vi har idag och de har alla spelat en ofantligt stor roll för svensk ölkultur.

2019 blev Ölgäris en ideell förening där medlemmar erbjuds ölprovningar, bryggeribesök, medlemsträffar, resor och nyhetsbrev. 2018 tilldelades Josefine priset som Årets Ölutvecklare tack vare hennes stora och viktiga jobb med Ölgäris.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Ölgäris. Givetvis! Jag är stolt över ölen som vi har tagit fram tillsammans med Dugges, ölfesterna vi har ordnat, diskussionerna vi har öppnat upp för och att jag fick ta emot priset som årets ölutvecklare. Men jag är också grymt stolt över att det delas roliga saker i Ölgäris – VARJE DAG. Engagemanget från medlemmarna är fantastiskt, det är nog det allra fetaste!

Vi tackar Josefine för hennes stora engagemang och till att hon inspirerat till en roligare och mer intressant bransch och vi ser fram emot vad detta kommer leda till framöver.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

–  En jävligt tung imperial stout. En av de barrel aged Speedway Stouts som jag fick tag på när jag besökte AleSmith nu under hösten.