Livecollab för Ukraina drog in 20000 kronor

Dan-Magnus Svensson längst upp till vänster syntes en hel del i livesändningen. Till höger syns resultatet av dagens bryggning. Foto: Robert Andersson/Andreas Leman

I går samlades både bryggerier och pengar i Karlshamn när Brygghus 19 organiserade en collab för Ukraina.

Hela dagen igår sände Ölvärlden live från Brygghus 19. Där fanns bryggerier från när och fjärran för att brygga Ipa for Ukraine – Make Beer Not War.

– Det var överväldigande med så mycket engagemang från alla håll, säger Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19.

Nu kräver ju bryggning av en öl inte så mycket folk, så de flesta som fanns på plats ägnade sig åt annat.

– Man snackar mycket, det är som en full bil, det är bara en som kan köra.

Hela gänget samlat. Foto: Robert Andersson

När dagen var slut hade man samlat in över 20000 kronor, men det är bara början, målet var satt till totalt 500000 kronor uppdelat på Läkare utan gränser och UNHCR.

– Jag visste inte vad jag skulle sätta för mål för insamlingarna. Jag började med 25000 och det hade kanske varit realistiskt nu, men sen tryckte jag dit en nolla till för att utmana alla ölälskare i Sverige.

Insamlingen pågår fortfarande på UNHCR och när ölen väl är klar räknar Dan-Magnus med ett rejält tillskott. Lanseringen blir någon gång i månadsskiftet april-maj och det 60-tal fat som fylls är eftertraktade.

– Det har varit restauranger som velat beställa 10-20 fat, nån ville ha 25, men då försvinner ju hela batchen och då tappar vi grejen. Vi får fördela dem och ha någon form av maxgräns.

– De som är intresserade kan höra av sig direkt till oss eller till de andra bryggerierna som var med.

All vinst från försäljningen går till UNHCR och eftersom Brygghus 19 inte tar betalt för sina fasta kostnader och Humlegården har sponsrat råvaror kan det bli en hel del.

– Sen ska ölen distribueras också, men vi kanske kan hitta nån transportfirma som kan sponsra det.

Den som vill skänka pengar kan göra det hos UNHCR.