Lilla bryggpuben stämmer stora bryggeriet

Bryggpuben Bryggmästarn vill få bort Åbros varumärkesskydd av Bryggmästaren. Foto: Åbro.

Bryggpuben Bryggmästarn i Boden tar nu upp kampen mot Åbro som har stämt puben för varumärkesintrång och stämmer Åbro.

Åbro vars premiumöl säljs under namnet Bryggmästaren lämnade en stämningsansökan mot bryggpuben i början av juli. Och nu i dagarna har bryggpuben inte bara lämnat in sitt svar till tingsrätten utan även i sin tur stämt Åbro för att upphäva skyddet av varumärket.

I svaret menar Bryggmästarn bland annat att Åbros varumärkesskydd enbart gäller för drycker och därmed inte restauranger. Man anser också att ordet Bryggmästare är för generellt för att kunna skyddas, att det är i allmänt bruk och att särskiljningsförmåga saknas eftersom det är namnet på en yrkestitel.

– Det känns oerhört tråkigt att en så stor aktör som Åbro vill göra anspråk på en svensk yrkestitel och dessutom stämmer företag som använder den. Det finns ingen rimlighet i att en liten brygg- och aktivitetspub i Boden ska stå som motpart när en stor bryggerijätte rullar ut sina kanoner och vill visa sin styrka utan att föra någon dialog innan, säger Rikard Mattsson, delägare av Bryggmästarn.

Henrik Dunge, VD för Åbro, är inte oväntat av en annan åsikt.

– Det här är inget att kommentera, vi har varumärkesskydd. Det är inte konstigare än att Kockens är skyddat. Sen får tingsrätten avgöra vem som har rätt, säger han.

På frågan om det inte finns en fara att slå ner på mindre företag som Bryggmästarn menar Dunge att det inte finns något alternativ.

– Stort eller litet spelar ingen roll, håller man inte efter så urholkar man alltihop. Om vi inte skyddar oss kan riktiga jättar som InBev hoppa på oss.

Bryggmästarn stämmer alltså samtidigt Åbro och säger också att det är olyckligt att Åbro registrerat varumärket i Spanien och därigenom fått en klassisk svensk yrkestitel skyddad som varumärke i hela i Europa.

– Deras skydd av ordet ”Bryggmästarens” borde upphävas för att skydda Bryggmästarn, andra bolag och Sveriges bryggmästare mot framtida stämningar, säger Jan Linden, JBL Advokater, som företräder Bryggmästarn.

Henrik Dunge håller inte med.

– Vi jobbar i olika länder och därför registrerade vi varumärket i Spanien. Det är inget konstigare än att Rekorderlig Cider är registrerat i alla länder.

– De får stämma oss, så får vi se vad som händer.