“Lichtenhainer är perfekt balans av syra och rök”

Sommarintervju

Håkan Lindberg, Leufstabruk Bryggeri.

Hos Leufstabruk Bryggeri i Tierp mottogs nyheten om att Systembolaget först ville sänka priserna på öl så att det motsvarade skattesänkningen för den differentierade alkoholskatten illa. Som tur var backade Systembolaget, och nu ser Håkan Lindberg på bryggeriet en ljusning på horisonten.

Vilket är det bästa svenska ölet du druckit från ett annat bryggeri under 2025?

– Oj, svår fråga, det har varit väldigt många bra öl i år, så jag väljer det roligaste istället. I vintras åkte jag till Johan på Bryggeri Ångkvarn i Uppsala och vi bryggde ihop en lokal pilsner med lokal humle från Tuna Humlegård. Humlen hade även sitt ursprung i Lövstabruk, Olarsbo för att vara exakt. Så vi fantiserade ihop att precis så där kunde ölen ha smakat på herrgården när det skulle bjudas upp till fest. Lager var en stor grej på herrgården när det festades och så vitt vi vet så använde man även då den egna humlen. Visst, man köpte säkert in annan humle också men varför inte använda den egenodlade humlen när det skulle bjudas på extra fin pilsner.

Med den nya differentierade alkoholskatten frigörs en del pengar för att investera i er verksamhet, vad kommer ni använda de nya ekonomiska möjligheterna till hos er?

– Här har jag varit väldigt öppen med att vi inte kommer sänka några priser i första hand. Det slog liksom eld och lågor om mig när Systembolaget fick för sig att sänka allas priser med motsvarande skattesänkning. Här hade vi gått och drömt om en möjlighet till att faktiskt kunna ta ut en liten lön för vårt arbete och i längden ge oss lite mer tid i bryggeriet för att utveckla oss och vår process. Vi har under de senaste åren med inflation och annat fått se våra marginaler ätas upp av diverse kostnader som vi inte har kunnat rå på. Vi har jobbat stenhårt för att hålla nere våra kostnader men ändå fått se vårt hårda arbete springa iväg via fakturor och avgifter. Systembolaget backade ju tillslut på detta, så vi ser en ljusning på horisonten nu och kanske så kan vi ta nästa steg i vår utveckling nu och satsa mer på nya ölsorter och bygga upp företaget till det vi hela tiden har drömt om. 

Om du kunde påverka hur öl säljs i Sverige, vad skulle du vilja förändra?

– Oj tung fråga, vi hade vårt första event med gårdsförsäljning idag, så vi har väl inte riktigt landat i det ännu. Men jag hade gärna sett en riktig gårdsförsäljning istället för det som föreligger. Vi får hela tiden frågor kring det och folk förstår ju inte grejen med hela förslaget, inte vi heller om jag ska vara ärlig. Man har bakat in så mycket konstigt i det hela och lagt på så mycket onödig administration på oss som producenter. För vad? Så vi kan sälja tre liter öl. Nä, vi skulle haft en riktig gårdsförsäljning där folk hade kunnat hoppa in för att köpa en liten mängd öl utan allt runtomkring. Vi har ingen personal som kan serva folk som bara råkar titta förbi. Och nu på sommaren har vi väldigt många turister som vi tyvärr får skicka hem igen och be dem komma tillbaka på en tid då vi har tid att hjälpa dem. På grund av det kommer vi nog gå miste om en hel del försäljning.

– Sedan hade vi nog helst velat se slopat matkrav. Så vi kunde ha lite fler pubkvällar utan att först behöva söka tillfälligt tillstånd och jaga någon som kan hjälpa oss med maten. Vi har ingen möjlighet att bygga ett restaurangkök hos oss, men då vi tycker att mat och öl hör ihop så hade vi nog försökt lösa något ändå. Men det hade varit skönt att slippa tvånget och istället fått bygga något som hade passat in hos oss. 

Hur viktig är transparens kring ingredienser och ursprung för dig?

– Finns egentligen inget att utveckla. Ursprungsmärkning och ingredienser är superviktigt. Framför allt ursprungsmärkning, man ska kunna få reda på var en produkt är tillverkad. Allt annat är bara trams och förbannad lögn. Vi har inga hemligheter alls när det kommer till ingredienser. Vill man veta exakt vad vi har i ölen så är vi helt öppna med det, vi har inga konstiga hemliga råvaror i våra öl. Men att lista alla olika maltsorter och humlesorter på en etikett kan bli lite trångt ibland, så vi gick ifrån den biten men frågar man så svarar vi alltid så långt vi kan, men ibland kan även vi behöva kolla upp om man vill ha exakta mängder. 

En del människor tycker om att para mat och öl – men vilken ölstil är den optimala grillölen? Alltså ölen som passar bäst till själva grillningen?

– Det finns många öl som funkar till alla olika tillfällen. Men den mest optimala grillölen måste ändå vara en Lichtenhainer eller en belgisk Wit. Wit funkar alla varma sommardagar. Men Lichtenhainer har en perfekt balans mellan syra, rökighet och en fräsch läskande karaktär. Vi brukar ibland ha en med oss när vi åker ut på festival och känner man inte till ölstilen sedan innan, så brukar ingen tro oss men när de får prova den så säger nästan alla samma sak: ”Den här ska man ha till grillen”. Tiden har inte riktigt varit med oss i vår men vi hoppas kunna ha en på hyllan till nästa sommar.

• Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.