Legenden tackar för sig efter drygt 40 år

Jos, Karel och Frank Boon. Foto: Theo Flissebaalje

Efter över 40 år är det dags. Frank Boon tackar för sig och nu blir det sönerna som tar över och producerar lambic istället.

 

Frank Boon är en av de personer som betytt mest för lambic under de senaste 40 åren. Han började göra egen lambic under mitten av 1970-talet och officiellt startår för Boon Brouwerij är 1978.

Då hade den unge belgaren tagit över blenderiet De Vits och under 80-talet gjorde han sina spontanjästa öl ned vört från Girardin, De Troch och Lindemans. 1990 köpte han sitt eget bryggverk och där har vörten tagits fram sedan dess.

Frank Boon sägs också ha varit först med ”premium-lambic” där man blandar öl från de allra bästa faten. Det är så det populära ölet ”Mariage Parfait” blev till. Den första versionen av det ölet togs fram 1978.

Det berättas bland annat om hur Frank Boon i början av sin karriär köpte tömda champagneflaskor från restauranger när han inte hade råd med nya flaskor. Men ett sätt att dra in pengar var att bli en pionjär när det gällde att bli grossist för andra ölsorter. Det gav också en möjlighet för honom att smyga in sina egna öl till försäljning.

66-åringen gör nu sin sista officiella dag på bryggeriet i dag, men framtiden är redan säkrad. Sönerna Karel och Jos har skolats in och ska nu driva verksamheten vidare på egen hand.

Frank Boon är unik på så sätt att han startade sin verksamhet på egen hand, och nu alltså har hållit på i över 40 år. 3 Fonteinen, Cantillon och Girardin har alla funnits längre, men där har grundarna redan tidigare lämnat över till nya generationer.