“Krogavtal bidrar till att minska kunskapen”

Sommarintervju

Erica Svennar, Backen ölcafé.

Erica Svennar på ölcaféet Backen i Linköping är ingen vän av krogavtal och craftwashing. Något som bland annat gör att hon inte skräder orden när det kommer till hockeyklubben Linköping HC:s “craftbar”-satsning.

Vilket svenskt bryggeri tycker du är mest intressant just nu?

– Närke Kulturbryggeri är Sveriges mest intressanta bryggeri – då, nu och sedan. Örebro Bitter är den godaste svenskproducerade ölen. Men sedan vill jag gärna tillägga att det finns så många bra tvåor – Nynäshamn, Snausarve, Bottenviken, Vreta Kloster, Ocean, Hyllie…  svenska hantverksbryggerier är fantastiska.

Vad anser du att den svenska ölbranschen behöver bli bättre på för att stå starkare i framtiden?

– Jag tror att vi behöver lyfta gäst-konsumentperspektivet ännu mer. Gemene man är fortfarande novis inom bredden av öl och definitivt inom hur mycket småskalig bryggeriverksamhet det finns i Sverige. Hur kan vi öka kommunikationen till gäster och konsumenter? Till vilken marknad når vi ut och hur behandlar den produkterna?

– Hos oss på Backen är informationsflödet till gästen en av våra viktigaste arbetsuppgifter. Personligen anser jag att krogavtal bidrar till att minska kunskapen hos serveringspersonal, vilket fortsätter att sätta ölen i fulrummet och så även hos många restauranger som är duktiga på mat- & dryckeskombinationer. Sedan tror jag också på en friare marknad vad gäller försäljning av alkohol i Sverige, det borde gynna småföretagandet och gäst-konsumentupplevelserna.

Hur viktig är transparens kring ingredienser och ursprung för dig?

– Det är beklämmande när vi som gäster och konsumenter inte blir informerade eller blir medvetet lurade. Det kan ju även vara via att tillämpa säljande faktorer som är falska. Vi ser hur stora aktörer profiterar på vårt levebröd genom craftwashing och krogavtal. Jag kan nämna ett exempel som skedde här under våren i Linköping. Ishockeyarenan offentliggjorde att de ska anlägga en ”Craftbar” i samarbete med Spendrups som äger dryckesdistributionen. Två av våra lokala bryggerier – Centralbryggeriet & Vreta Kloster bryggeri kritiserade det och belyste ett tydligt fall av craftwashing. Detta bemöttes väldigt bagatelliserande av hockeyklubbens VD Carl-Johan Stålhammar, som tyckte att ”kritiken tog alldeles för stora proportioner” och att ”det var ju bara att kontakta Spendrups om man ville ha sina produkter i deras produktkatalog”. Att Stålhammar kom ifrån ett toppjobb inom Spendrupskoncernen innan han tillsattes som VD i LHC gör ju bara det hela mer skrattretande.

En del människor tycker om att para mat och öl – men vilken ölstil är den optimala grillölen? Alltså ölen som passar bäst till själva grillningen?

– Självrunnen öl är det godaste och mest autentiska vi kan dricka. Så jag tar gärna ett fat självrunnen kölsch eller rököl, så är grillen grillad och festen fixad!

Vad står överst på din önskelista för den här sommaren?

– Här blir det ett tråkigt svar men – tid. Det är nog mångas önskan – kanske allra helst som egen och obunden med små resurser. Vi har ett stort engagemang i vår verksamhet och skulle gärna fortsätta utveckla våra grenar inom catering, bryggeri samt dryckesresor, men tiden räcker inte till.

Ja, ni driver inte bara ölcafé, ni har även börjat arrangera dryckesresor nyligen. Vilken dryckesresa skulle vara drömresan för dig?

– Det jag skulle vilja uppleva just nu är den genuina pubkulturen på landsbygden på Irland och att få botanisera i flamländsk ölkultur hos bryggerier som Rodenbach, Alvinne och t’Verzet.

• Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.