Kontroversiell ölledare har avlidit

Han skapade ett av USA:s största bryggerier. Men var också känd för sina politiska åsikter. Nu har William Coors avlidit, 102 år gammal.

William Coors var styrelseordförande i Coors från 1959 till 2000, och var mannen som såg till att aluminiumburken utvecklades och fick fäste på den amerikanske marknaden. Det framgår av en artikel i New York Times.

Han började sin karriär som städare, men blev sedan inblandad i utvecklingen av aluminiumburken. Dessutom var Coors först med att erbjuda pant på burkar. Framgången med burkarna tog honom snabbt uppåt i hierarkin.

Under hans tid i ledningen gick dessutom Coors från ett regionalt bryggerier till ett av USA:s största, och man växte ännu mer i samband med sammanslagningen med Miller.

Han hyllas av sina efterträdare för den resa som Coors gjorde under hans ledning och får många lovord även från andra i branschen.

Men William Coors var också känd och ifrågasatt för sina politiska åsikter. Under 1970-talet kallades han för rasist, sexist och homofob, och flera minoritetsgrupper i USA bojkottade Coors under 1970-talet.

Mest ifrågasatt blev han 1977 när han införde lögndetektortest för att ta reda på vilka anställda som var homosexuella eller hade radikala politiska åsikter. Det ledde till en strejk på Coors.

William Coors levde under hela sitt liv i ett litet samhälle utanför Denver. 2003 lämnade han styrelsen för gott men fortsatte som rådgivare under några år. Han blev 102 år gammal.

Läs hela artikeln här.