Hembryggarna

Kompisen lärde Pär hur man brygger öl

Per Österman, hembryggare. Foto: Privatbild

Veckans hembryggare heter Pär Österman, som till slut insåg att man inte behövde en kemisk examen för att brygga öl.

Namn: Pär Österman

Ort: Åkersberga /Stockholm

Ålder: 34

Hembryggare sedan: 2019

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Oj, det var en bra fråga. Jag har sedan väldigt många år varit intresserad av att brygga eget öl och så har jag nog som många andra googlat och läst och tyckt att det låter som en hel vetenskap samt att på vissa sidor när man ska läsa på så låter det som att en femårig utbildning som kemist är att föredra om man ska ha en chans. Det hela började genom att jag av en ren slump lärde känna en vän i Eskilstuna genom vårt gemensamma ölintresse. När han sedan berättade att han bryggde eget öl så blev det ju så klart massa snack på messenger. Det slutade med att jag sa att jag står för alla ingredienser/flaskor mot att du ger mig en kurs. Sagt och gjort.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? 

– Det varierar väldigt mycket. Ibland bara någon enstaka timme eller två när det skall flaskas eller burkas. Ibland tio till tolv timmar. Man får ta sig tid som med allt annat

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Bryggningen i sig är inte svår att utföra hemma, det är väl mer utrymme och logistik med allt som är en bristvara.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Har ett par olika som har blivit riktigt bra, men måste jag välja så är det nog en Imperial Stout med vanilj, kakao och kallbryggt kaffe. Någon månad efter bryggning var den helt okej men inget man skrev hem om, nu när jag smakade tre fyra månader senare så har verkligen vaniljsmaken och kaffet kommit fram vilket gör den till favoriten.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Omnipollo Double Vanilla Icecream.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Ja, så klart har man gått i de tankarna, vore ju riktigt roligt att ha sitt eget öl på hyllan på det lokala systembolaget, men det kräver ju en rejäl investering och det saknas nog lite tid för det också.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Var noggrann och fokuserad vid bryggning. Följ receptet. Tumma inte på någon ingrediens för att den är slut hos bryggeributiken.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Ja det måste definitivt vara när jag gjorde en klantig manöver så maltpipan ramlade ner i vörten medans jag lakade. Som tur var så var det bara en liten batch som bryggdes den gången men det skvätte ändå rejält med het vört och trots T-shirt så vart det brännmärken under som sedan försvann med tiden.

Aningen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo