Kokhett vatten när slang lossnade

Leif Östlunds bryggverk. Foto: Privatbild

Leif Östlund är en av många hembryggare som fått ont av sin hobby, i det här fallet ett rejält brännsår.

Namn: Leif Östlund

Ort: Oskarström

Ålder: 56 år

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Började brygga första gången slutet december 2019. Har velat prova att brygga själv i många år då jag provat några öler från lokala hembryggare som jag träffat på provdagar i ÖHL, som är en grupp ölfantaster så klart! Där smakar vi och gör personliga bedömningar av olika öl med olika teman för var provning.

– Visst ja, jag testade att brygga för så där 30 år, tre försök blev det med Coopers plåtburkar! Vaskade allt i stort sett. Sen blev det inte mer med det!

– Köpte ett bryggverk för jag tänkte att lika bra att skapa bra förutsättningar för att lyckas! Har ju läst en del på nätet. Det verkar ju enkelt 🙂 Vlade på Bryggnisse tipsade en hel del när jag nu köpte prylarna till bryggningen:”Följ receptet så gott du kan och håll rent så får du god öl även om du gör nåt litet fel här och där”. Så sant! Kompisen Andreas S har fått stå ut med många frågor och funderingar jag haft. Tack för det!
Lyckades göra 21 bryggningar på ett år, alla blev okej. Första apan blev tunn i smaken, två olika lager/pils blev goda men inte riktigt som jag tänkt (hade inte kylskåp) men de blev bättre än typ Norlands Guld och liknande.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Det knepigaste med bryggningen är väl att tiden inte räcker till att verkligen prova olika givor, jästsorter och så vidare. Att göra splitbatcher för att verkligen känna skillnaden på samma vört men med olika behandling. Nåja man hinner väl tids nog … 

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Godaste ölen var en blandmalt-ipa. Det vra några olyckliga omständigheter som gjorde att malt blandades när de skulle vara separerade. Vet inte själv vad som var i den! Delvis egen humle som planterades i våras. Tio poäng alla dagar i veckan .. Bästa resultatmässigt är nog min creamstout, riktigt fin, färg, skum, arom och eftersmak, verkligen lyckad.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Jag tycker om att testa de flesta typer av öl så jag har ingen riktig favorit som jag alltid köper, men en öl som jag vill ha som typ husets öl är Pilsner Urquell. De som har haft äran att smaka den opastöriserad vet vad jag menar.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri

– Bryggandet är ju uppskattat bland mina vänner och familj så klart, så försöka sälja mina öler kommer nog aldrig hända de tar slut rätt fort. Jag vill ju fortfarande prova nytt hela tiden, har bara gjort samma en gång, nä inget kommersiellt..

Ditt bästa tips till andra hembryggare? 

– Mitt bästa tips är väl som så många andra också säger: Läs, läs och våga prova.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Det värsta som hänt i min brygghistoria får inte upprepas. Har en vattenslang med Gardenakopplingar, som jag kopplade till kylspiralen som följde med bryggverket. Hade klämt fast två slangstumpar på den där kylslangarna anslöts lagom i tid för kokslut. Jag hade då vänt returslangen åt fel håll så där var det en backventil och vattnet inte kunde flöda, dock trycktes det in en del i kylslingan som blev kokhett. Trycket gjorde att ena klämman lossnade och där stod jag i vägen för kokhett vatten som sprutade på mig… Brände mig rejält med en blåsa på 10 gånger 15 centimenter! Köpte en motströmskylare efter den händelsen.