Klassiska ölbaren redo för 30-årsjubileum

San Fransisco är i dag ett uppskattat resmål för många öldrickare. Kanske började allt på 80-talet då en klassisk bar öppnade dörrarna för första gånger. Snart fyller Toronado 30 år.

1987 var såg den kaliforniska ölscenen inte alls ut som den gör idag. Det fanns få bryggerier och det var nästan inga bryggerier som experimenterade med olika ölstilar. 5 augusti 1987 öppnade Toronado i San Fransisco och kanske var det startskottet för den ölboom som drabbat staden.
I dag betraktas Toronado som ett kultställe med sitt fantastiska ölutbud, lite sjaskiga lokaler och en service som kanske inte alltid är den mest inställsamma.
Jesse Friedmann, bryggare på Almanac, beskriver det som att ett av hans stora livsmål var att en dag ha sin öl serverad på Toronado och lägger till att den lite buttra attityden hos barpersonalen är en del av upplevelsen.
Toronado är en av USA:s äldsta barer för craft beer och för Russian Rivers grundare Vinnie Cilurzo har baren betytt mycket.
– Det är helt klart så att Toronado har påverkat San Fransisco och hela Bay Area mer än något annat ställe. Det betyder verkligen något för en bryggare att ha sin öl på det stället, säger han till sajten craftbeer.com.
Toronado var också tidiga med festivaltänket. 1993 hade man för första gången en barley wine-festival. Det var i en tid då det inte direkt kryllade av barley wines på marknaden. Men konceptet utvecklades, man erbjöd efter ett tag samma öl från olika årgångar, vilket började lära gästerna att det går att lagra öl.
I dag har Toronado växt och det finns det barer även i San Diego och Seattle. För att markera jubileet har man bryggt en suröl med plommon tillsammans med Rare Barrel. Den kommer att släppas i slutet av juni.