Klart med majoritet för gårdsförsäljning

Nu är det röstat och klart. Den svenska riksdagen vill utreda möjligheterna för att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin.

Beernews har i flera artiklar berättat om det politiska spelet bakom gårdsförsäljningen. I förra veckan debatterades frågan i riksdagen, men då kom inget beslut.

Men under onsdagseftermiddagen kom så beslutet. Omröstningen blev ganska jämn där 151 röstade ja till utskottets förslag, 140 röstade nej och två personer avstod från att rösta.

En som var emot beslutet var socialdemokraten Hans Hof:

– Om man vill jobba för ett tryggare Sverige ska man stå kvar vid alkoholmonopolet. Om man släpper loss monopolet på bensinmackar och Ica och gud vet vad kommer det att öka brottsligheten, säger Hans Hoff, sade han till Aftonbladet.

Erika Danckwardt-Lillieström från Sveriges Bryggerier är av en annan uppfattning.

– Jag tror att så länge vi kan få till en gårdsförsäljning inom ramen av den kontrollerade försäljning vi har och att Systembolaget kan bestå, så tror jag inte det här kommer att påverka de grupperna överhuvud taget. Gårdsförsäljning är inte i sig ett hot mot folkhälsan, säger hon till Aftonbladet.

Det som händer nu är att regeringen ålagts av riskdagen att titta på lösning där gårdsförsäljning av öl och vin tillåts, utan att det svenska alkoholmonopolet hotas. Hur länge det tar är det ingen som vet idag.